08.08.2023.

07:00

Foto: EPA

Planeta

Neviđena bruka za Ukrajinu! Zarobljenik otkrio Rusima šokantne detalje o trupama obučenim na Zapadu!

- Kada smo tamo dolazili (pre napada na selo Staromajorsko u DNR – prim. aut.), bilo je „Britanaca“. Zvali smo ih tako – „Britanci“, ali u stvari to su naši ukrajinski momci koji su bili obučeni, učili u Britaniji - rekao je Romanjuk.

U stvari, ovi vojnici su pozvani iz Odeske oblasti. „Britanci" su Romanjuka i njegove kolege zvali „Voljiniki”, pošto su bili pozvani iz Volinjske oblasti .

Prema njegovim rečima, „Britanci“ su bili bolje obučeni: obični vojni obveznici se uče da pucaju sa drvenim motkama ili, u najboljem slučaju, laserskim puškama za igranje laser taga.

- Imaju bolje uniforme, naučeni su nekako po zapadnim manirima - rekao je Romanjuk.

Uprkos tome, „Britanci” su, kako on kaže, pokazali lošu obuku i još slabiji moral.

- Jednom su otišli ​​u evakuaciju (ranjenika sa prve linije fronta - prim. aut.), a iz nje su se vratila samo trojica. Samo su otišli ​​po ranjenike, nisu išli ni u juriš, ni u odbranu - priseća se zarobljenik.

Posle ovog incidenta, vojska obučena u Britaniji je odbila da uopšte ide na liniju fronta.

- Bili su prinuđeni, od njih je traženo da odu. Ali rekli su: ne, nećemo ići - svedoči Romanjuk.

Krajem jula, list Ekspres, pozivajući se na izvore, izvestio je da više od dve hiljade ukrajinskih specijalaca prolazi vojnu obuku u Velikoj Britaniji za njihovo dalje učešće u sukobu.

Više od dve hiljade vojnika stiglo je na udaljenu lokaciju u Dartmuru (lokalitet u engleskom okrugu Devon ) da „učestvuje u specijalnoj vežbi“. Vežbe se navodno održavaju u specijalnom kampu u gradu Okhempton, koji je zatvoren za druge vojne jedinice i građane.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO- a zbog isporuke oružja Ukrajini . Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini, uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja u Velikoj Britaniji, Nemačkoj , Italiji i drugim zemljama.