07.08.2023.

23:10

Foto: AP/Printscreen Youtube/Fotomontaža

Planeta

Ukrajinu podeliti kao nekad Nemačku! Bivši savetnik Zelenskog bi ovako završio rat, treba li mu verovati?!

Arestovič je u Jutjub intervjuu sa ruskom novinarkom Julijom Latinjinom rekao da je debata o članstvu Ukrajine u NATO razotkrila duboke razlike između ciljeva režima u Kijevu i ciljeva njegovih glavnih zapadnih saveznika. On je zatim sugerisao četiri načina da se to premosti.

Mirno ujedinjenje

Prema njegovim rečima, prva opcija bi bila da Ukrajina ubedi svoje zapadne saveznike da je, ipak, prime u NATO. To je, kako Arestovič sam kaže, malo verovatno, budući da Kijevu nedostaju "politički resursi" da to postigne.

Drugi način bi bila podela zemlje, odnosno opcija "Savezne Republike Nemačke", što podrazumeva da "neokupiranom" delu Ukrajine bude dozvoljen ulazak u NATO, u nadi da će ponovno ujedinjenje na kraju biti postignuto mirnim putem.

- Recimo da deo okupirane teritorije ostaje okupiran, van kontrole ukrajinske vlade. Držimo se ostalog. Koliko je to tačno, ne znamo, ali je u pitanju velika većina zemlje. Recimo, 80 odsto teritorije koju držimo. U stvari, većina nas, veći deo države, može da završi rat i uđe u NATO. Mnogi bi to nazvali superistorijskom prilikom - rekao je Arestovič.

On je dodao da postoji i treća opcija, a to je da Kijev i Moskva nađu kompromis.

- Ta opcija neće uključivati odricanje od ambicije oslobađanja Krima i okupiranih teritorija, već pokušaj da se to učini mirnim sredstvima - kazao je Arestovič.

Nije prvi put

To je, prema njegovom sopstvenom priznanju, takođe malo verovatno. Arestovič misli da je četvrta opcija verovatnija od treće, a to je "drugi marš pravde". On je mislio na pobunu koju je podigao osnivač privatne ruske vojne kompanije "Vagner" sa svojim borcima.

Ovo, inače, nije prvi put da se čuje plan o podeli Ukrajine po modelu Istočne i Zapadne Nemačke. Međutim, Zelenski i njegovi saradnici za to ne žele ni da čuju. Oni tvrde da rat ne treba da bude okončan sve dok ruske snage ne napuste celu teritoriju Ukrajine, uključujući Krim.

Uhapsili Ukrajinku jer je htela da ubije Zelenskog

Služba bezbednosti Ukrajine saopštila je danas da je uhapsila Ukrajinku koja se sumnjiči da je povezana sa navodnim planiranjem atentata na predsednika Volodimira Zelenskog.
Kako tvrde ukrajinski zvaničnici, ona je bila deo zavere, čiji je cilj bio ubistvo Zelenskog u vazdušnom napadu tokom njegove nedavne posete Nikolajevu, gradu na jugoistoku Ukrajine. Prema navodima policije, ona je uhvaćena na delu dok je prenosila informacije Rusima. Navodno je prenosila informacije ruskim snagama o lokaciji Zelenskog, uključujući plan posete ukrajinskog predsednika Nikolajevu. Ukrajinski zvaničnici tvrde da bi, nakon toga, Rusi izveli vazdušni napad na Zelenskog da bi ga ubili.
Ukoliko žena, koja je iz Nikolajeva, bude osuđena, preti joj 12 godina zatvora.