09.08.2023.

11:28

Foto: Reuters

Planeta

Bajka o kolapsu Rusije postala košmar za Zapad! Prevideli su jedan ključan detalj, sada ih čekaju teške posledice!

Spoljnopolitički strateški ciljevi Moskve ostali su nepromenjeni od decembra 2021. godine, a oni ne obuhvataju samo Ukrajinu, već šire odnose Rusije sa SAD i Zapadom. Iako je primarna ideja da oni budu postignuti diplomatskim putem, Zapad je, nažalost, okrenuo leđa ruskim diplomatskim naporima, što je primoralo Rusiju da se okrene vojnom rešenju.

Ti ciljevi se zasnivaju na demilitarizaciji Ukrajine, sprečavanju bilo kakvog formalnog saveza Kijeva i Vašingtona, kao i potencijalnih vojnih veza koje bi ruski sused ostvario sa NATO-om.

Moskva ostaje nepokolebljiva u svojim ciljevima, a spremna je da za njihovo ostvarenje upotrebi sva sredstva na raspolaganju. Ako se pregovori u budućnosti nastave, oni će sigurno značiti reviziju ruskih stavova iznetih tokom diplomatskih napora s kraja 2021. godine, napominje Sušencov.

Što je Zapadu milo, to mu se i snilo

Nažalost, dominantni narativ u zapadnim zemljama često se fokusira na navodni predstojeći kolaps Moskve, ignorišući volju Rusije da krizu prevaziđe. Čini se da ovaj narativ podstiču uverenja zapadnih političara u navodne slabosti zemlje, koji pak ohrabruju zapadni establišment da ne traži rešenje sukoba, ističe ruski analitičar.

Na osnovu dugoročnih posmatranja situacije na terenu, posebno posle kratkotrajne pobune "Vagnera", može se zaključiti da znakova krize koja navodno preti Rusiji nema.

Naprotiv, trenutno stanje u zemlji je premašilo očekivanja u mnogim oblastima – ekonomskoj, socijalnoj, demografskoj i vojnoj, u kontekstu sposobnosti Rusije da se suprotstavi ogromnoj vojnoj mašini NATO-a, zaključuje Sušencov.

Tekuća kriza služi kao ozbiljan test opterećenja u kojem se pokazuje sposobnost Moskve da donosi informisane odluke, demonstrira društvenu otpornost, efikasno koristi resurse, prilagođava svoj ekonomski model, održava svoj politički sistem, upravlja informacionim strategijama i prevazilazi spoljnopolitičke izazove.

Ideja o kolapsu Moskve koju promovišu zapadni mediji nesumnjivo proističe iz želje Zapada da ta fantazija postane istina, ističe programski direktor Valdajskog kluba.