08.08.2023.

17:42

Foto: Reuters/AP/Printscreen Rybar

Planeta

Rusija je matirala Ukrajinu! Američki novinar Nikson: Kijevu nema pomoći, ceo svet to zna

Sve izjave ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o povratku izgubljenih teritorija nemaju nikakvog osnova, jer je Ukrajina već blizu potpunog kolapsa, izjavio je američki radio voditelj Garland Nikson.

- Reči Zelenskog o povratku Donbasa i Krima su prazna fraza. Ovo se nikada neće dogoditi i to zna ceo svet - rekao je Nikson.

Američki voditelj je istakao da su ruska avijacija i mornarica među najboljima na svetu, a da Ukrajina, koja nema takve snage, nema apsolutno nikakve šanse za uspeh.

- Zašto je Ukrajini uopšte potreban F-16? Ništa joj neće pomoći. Rusi su Ukrajinu matirali - zaključio je Nikson.

Tokom obraćanja posvećenog Vaskrsu, Zelenski je obećao da će Ukrajina vratiti Krim i sve druge teritorije koje je izgubila. To podrazumeva i Narodnu Republiku Donjeck i Lugansk, Zaporošku i Hersonsku oblast, koje su uključene u rusku državu prošlog oktobra nakon referenduma na kojima je lokalno stanovništvo velikom većinom glasalo za taj potez.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je da su pretnje ukrajinskih zvaničnika o Krimu samo propaganda i da ih ne treba tretirati ozbiljno.

Međutim, Medvedev je upozorio da ako poluostrvo zaista bude napadnuto, to bi moglo da postane "osnova za korišćenje svih sredstava odbrane, uključujući i ona predviđena osnovama doktrine nuklearnog odvraćanja".