08.08.2023.

19:35

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Pet policajaca uhapšeno zbog ubistva mladića tokom nereda u Francuskoj

Pet policajaca iz Marseja privedeno je na ispitivanje zbog smrti 27-godišnjeg muškarca tokom nereda u tom francuskom gradu 1. jula.

Oni su bili među 20 pripadnika elitne taktičke jedinice Raid i ispitivani su o povredama Mohameda Bendrisa tokom nereda, piše Gardijan.

Javni tužilac je sugerisao da je 27-godišnjak verovatno preminuo nakon snažnog udarca u grudi izazvanog projektilom "flash-ball", kontroverznim policijskim oružjem. Prema rečima tužioca, to oružje je izazvalo zastoj srca mladića.

Povrede grudnog koša izazvane velikim gumenim mecima

Centar Marseja bio je zahvaćen nasiljem i pljačkom krajem juna i jula, nakon smrti 17-godišnje Nahel Merzuk u Parizu.

Prijavljeno je da se Bendris vozio svojim skuterom po gradu u vreme nereda. Pronađen je mrtav nakon što se loše osećao ispred kuće svoje majke.

Obdukcija je otkrila dokaze o povredi grudnog koša za koju se veruje da je izazvana policijskim oružjem poznatim u Francuskoj kao LBD (lanceur de balle de defense), koje ispaljuje velike gumene metke.

Otvorena je istraga

Pokrenuta je istraga povodom navoda o nanošenju smrti upotrebom oružja. Svedočilo je i nekoliko oficira i civila, dodao je tužilac u saopštenju.

„Te noći je na tom području bilo nereda i pljačke, ali nije moguće utvrditi da li je žrtva učestvovala u tome ili je samo prolazila kroz to područje“, rekao je tužilac.

Bendrisova majka je navodno rekla da njen sin nije umešan u nerede, piše Gardijan.