09.08.2023.

07:51

Foto: Printscreen/Telgeram/Reuetrs

Planeta

(MAPA) Počelo je! Ukrajina snažno krenula u proboj prve linije, Kijev na meti ima dva ključna grada!

Kuzmin je pojasnio da su ukrajinske odbrambene snage napredovale u pravcu Melitopolja u rejonu sela Rabotino. Takođe, zabeležen je napredak i u pravcu Berdjanska.

Istovremeno, on je istakao da je se na ovom delu fronta nalazi veliki broj minskih polja i utvrđenja koje su postavile ruske snage.

Kuzmin je takođe primetio da se menja kvalitet i kvantitet ruske grupacije na jugu Ukrajine. Prema njegovim rečima, tamo je sve više obučenih Rusa. Ruske trupe će koristiti rezerve sa druge linije odbrane, uključujući marince, padobrance i specijalne snage kako bi zaustavili napred Kijeva.

Pravac ka Melitopolju i Berdjansku je od ključne strateške vrednosti za ukrajisnke snage, jer bi eventualnom kontrolom ova dva grada mogli da preseku ruski kopneni koridor do Krima. 

Takođe, informaciju o pokušaju proboja prve linije odbrane Rusije na jugu potvrdila je pres-sekretar Odbrambenih snaga Juga Natalija Gumenjuk u za "Junajted njuz".

Ona je napomenula da se trenutno vode teške borbe. Prema njenim rečima, ukrajinska vojska u budućnosti treba da se učvrsti na ovim prostorima i obezbedi jedinicame koje su napravile prodor.

Vredi napomenuti da ukrajinska kontraofanziva, pokrenuta 4. juna, nije donela rezultate koje su očekivali Kijev i njegovi saveznici. Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, zapadni mentori su „očigledno razočarani” tokom ove operacije. 

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je da ukrajinski gubici od početka kontraofanzive iznose 43.000 ljudi.