09.08.2023.

17:56

Foto: EPA/googlemaps.com

Planeta

Odluka koja vodi samo u rat! MUP Poljske dao zeleno svetlo za Belorusiju, očekuju podršku od Litvanije i Letonije

Poljska, Litvanija i Letonija mogu zatvoriti železničku komunikaciju sa Belorusijom, rekao je zamenik republičkog ministra unutrašnjih poslova Mačej Vonsik u intervjuu novinskoj agenciji PAP .

Vonsik je odgovorio na pitanje o nedavnom razgovoru šefova ministarstava unutrašnjih poslova Litvanije i Poljske.

- Ako Belorusija sebi dozvoli previše, ako ove provokacije postanu sve nametljivije, onda moramo zajedno da reagujemo a nadam se da će se Letonija pridružiti ovome, jer Litvanci moraju da razgovaraju sa Letoncima u vezi s tim kako bismo doveli do potpune izolacije Belorusija - rekao je on, precizirajući da je u ovom slučaju reč o zatvaranju železničkih prelaza.

- Razumemo da se najveći deo trgovine odvija, uključujući i poljsku. Postoji i kineska trgovina. Mislim da će Kinezi morati da pošalju (predsedniku Belorusije Aleksandru – prim. aut.) Lukašenku odgovarajući signal da on to ne bi učinio. preduzmu radnje od kojih će oni patiti -  rekao je zamenik ministra.

Trenutno je otvoren jedan putni prelaz u Terespolju na poljsko-beloruskoj granici, kao i železnički teretni prelazi. Putničkog železničkog saobraćaja između zemalja nema od 2019. godine.

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske je prošle nedelje saopštilo da su dva beloruska helikoptera navodno narušila vazdušni prostor zemlje, nakon čega je šef ministarstva odbrane zemlje naredio da se poveća broj trupa na granici sa Belorusijom.

Informer

 

Zauzvrat, Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je da su optužbe za kršenje poljske granice od strane beloruskih helikoptera naterane i da ih je iznelo poljsko vojno-političko rukovodstvo kako bi opravdalo gomilanje snaga i sredstava u blizini beloruske granice.

Belorusko ministarstvo je takođe napomenulo da je „još ujutru operativna komanda poljskih oružanih snaga uveravala stanovništvo izjavama da poljski radari nisu zabeležili kršenja državne granice, a do večeri, očigledno, nakon konsultacija sa svojim prekookeanskim gospodarima , već su izvestili da se „prelazak granice dogodio na veoma maloj nadmorskoj visini.

Posle ovog incidenta, poljsko Ministarstvo odbrane je takođe prebacilo borbene helikoptere na dežurstvo na granici.

Sredinom 2021. nekoliko hiljada migranata se nagomilalo na poljsko-beloruskoj granici u nadi da će stići do zemalja EU . Poljske vlasti su pojačale graničnu bezbednost, povukle vojsku i zaustavile pokušaje ilegalnih imigranata da uđu u zemlju, okrivljujući Minsk za migracionu krizu.

Belorusija odbacuje sve ove optužbe, navodeći da Poljska nasilno proteruje migrante na svoju teritoriju i veštački eskalira situaciju sa izbeglicama. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je napomenuo da Minsk više neće zadržavati priliv ilegalnih migranata u zemlje EU: zbog zapadnih sankcija za to nema „ni novca ni snage“.