10.08.2023.

13:41

Foto: Reuters/EPA

Planeta

Šok u Ukrajini! Počela evakuacija Kupjanska, Rusi svim silama nadiru ka gradu!

Ukrajinske snage su u septembru prošle godine vratile kontrolu nad Kupjanskom, a sada Rusija pokušava ponovno da zauzme taj grad.

"Uzimajući u obzir konstantno granatiranje i sigurnosnu situaciju na području okruga Kupjansk odredili smo obaveznu evakuaciju" stoji u saopštenju. 

Ruske snage su poslednjih nedelja intenzivirale pokušaje proboja ukrajinskih linija fronta istočno od reke Oskil i pojačale vazdušne i artiljerijske napade.

Informer

 

Tokom prethodnih dana, u borbama na pravcu Kupjanska, jurišne grupe ruske 6. kombinovane armije Zapadnog vojnog okruga zauzele su pet uporišta, četiri osmatračnice i porazile pešadijski vod Ukrajine u rejonu naselja Olšan.

Podsetimo, portparol Istočne grupacije Oružanih snaga Ukrajine Sergej Čerevatij prošlog meseca izjavio je da je Ruska Federacija koncentrisala velike snage u oblastima Kupjanska i Limana.

Prema njegovim rečima, grupa broji više od 100.000 vojnika, 900 tenkova i 370 raketnih sistema višestrukog lansiranja (MLRS).

- Trenutno je na Limano-Kupjanskom pravcu koncentrisana veoma moćna grupa. Više od 100.000 pripadnika, više od 900 tenkova i 370 MLRS - naglasio je tada Čerevatij.