10.08.2023.

18:27

Foto: Printskrin video

Planeta

(VIDEO) Kinezi zaledili NATO i Kijev! Su-57 i super-dron Ohotnjik su smrtonosni tandem - Ako ih Moskva upotrebi...

Ovaj dron će imati, kako se procenjuje, veliki uticaj na razvoj ne samo kompanije „Suhoj", već i cele ruske vojne industrije.

„Ohotnjik" je najteža bespilotna letelica na svetu. Napravljen je u formi „letećeg krila", a uzletna težina mu je 25 tona. Može da leti supersoničnom brzinom do 1.400 km/h. U stanju je da se digne i na visinu do 18 kilometara, a bez spuštanja može da preleti do 6.000 kilometara.

Neki su, pogotovo u početku, bili skloni da ovaj dron  smatraju bombarderom ili lovcem, iako je inferioran u odnosu na lovce dizajnirane za sticanje nadmoći u vazduhu.

B-2 ima neuporedivo veću masu (uzletna težina mu je 171 tona, plus borbeno opterećenje do 27 tona), a i namena mu je drugačija jer je bombarder.

„Ohotnjik" je klasični dron, ali se pretpostavlja da se njegoviom letom i dejstvima, po pravilu, neće upravljati sa zemlje već iz vazduha. Od strane ruskog lovca pete generacije Su-57, sa kojim je u tandemu bio više puta testiran.

Su-57 će ga usmeravati ka kopnenim i vazdušnim ciljevima i istovremeno štititi od neprijateljskih vazdušnih napada.

Kineski vojni stručnjaci su ocenili da će Su-57 i „Ohotnjik" biti „smrtonosna nebeska sila" i da će glavni zadatak novog ruskog drona biti uništavanje neprijateljskih  lovaca, bombardera, helikoptera.

Pored prototipa, u Novosibiru su proizvedena još tri „Ohotnjika". Zapravo, verovatno i mnogo više od tri. Ministarstvo odbrane će u 2024-oj kupiti desetine takvih bespilotnih letelica.