10.08.2023.

22:37

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Newsweek i New York Times jasni, ofanziva Kijeva pokazala i šta NATO može protiv Rusije! Realno, ništa!

- Nijedna vojska NATO nije učestvovala u ratnim operacijama poput ovih sa kojima se suočavaju Ukrajinci tokom poslednjih 18 meseci - rekao je magazimnu Dejvis Elison, analitičar Haškog centra za bezbednosne studije (HCSS).

Ukazao je da se zapadna taktika, koju su ukrajinske Oružane snage pokušale da primenjuju, pokazala neefikasnom, toliko da čak ni redovno vojno snabdevanje Ukrajinaca sa Zapada nije pomoglo.

Drugi ekspert HCSS, Pol van Hoft, smatra da je NATO svoje glavne uspehe do sada ostvarivao zahvaljujući moćnom avio i raketnom potencijalu.

Istovremeno, ukrajinski vojnici na liniji fronta optužuju svoje komandante da u borbu ubacuju nepripremljene regrute i neproverene jedinice, piše The New York Times.

Američki list prenosi i da se ukrajinska vojska žali na prekratak period osnovne obuke u zemljama NATO-a i na zapadnu opremu koja nije pogodna za zadatke Oružanih snaga Ukrajine.

- Naročito su ukazali na američka oklopna vozila MaxxPros koja su dizajnirana za operacije protiv pobunjenika, a ne protiv vatrene moći ruske vojske - otkriva čuven list".

The New York Times je takođe objavio da je u proteklih nekoliko meseci devet ukrajinskih brigada, sa ukupno 36.000 ljudi, prošlo četiri do šest nedelja borbene obuke u zemljama NATO.

- Međutim, neke brigade su ovog leta pretrpele velike gubitke u početnim fazama kontraofanzive, pokušavajući da se probiju do moćne ruske odbrane - navodi američki list, ukazujući da je najmanje jedna takva brigada pretrpela tolike gubitke da je povučena sa bojnog polja „radi popune".