12.08.2023.

08:48

Foto: AP/Google Earth

Planeta

Sprečen napad dronovima na Krimu! Ukrajinci napali sa 20 bespilotnih letelica, Rusi ih sve oborili

Ruske snage su sinoć sprečile kijesvski režim da izvede još jedan napad na Krim sa 20 dronova, saopštilo je rusko Ministartsvo odbrane.

Kako se navodi u saopštenju, 14 dronova je uništeno sistemima protivvazdušne odbrane, a šest njih je oboreno sredstvima za elektronsko ratovanje.

U napadu na objekte na teritoriji Krima nema stradalih niti materijalne štete, dodaje Ministarstvo.

To nije jedini napad koje su ukrajinske snage u protekloj noći.

Kod Kaluške oblasti na periferiji Moskve, oboren je jedan dron, javio je guverner regiona na Telegramu. Posledica po ljude i infrastrukturu nema, PVO sistemi su uspešno obali posao, dodao je.

Ovakvi incidenti su postali česta pojava. Preksinoć je oboren dron u Ferzikovskoj oblasti, a trećeg avgusta je uništeno sedam dronova koji su leteli ka Kaluškoj oblasti. Kako je tada saopštilo rusko ministarstvo odbrane, to je bio pokušaj Kijeva da izvede teroristički napad.

U poslednje vreme ukrajinske vlasti sve češće pribegavaju terorističkim metodama, rekla je ranije portparolka ruskog MSP i objasnila da je to zbog očigledno neuspešne kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine, koju velikodušno sponzorišu SAD i druge zemlje NATO-a.

Teror kojim se koristi kijevski režim dodatno pogoršava ukrajinsku krizu i odlaže izglede za njeno mirno rešavanje, istakla je tada Marija Zaharova.