12.08.2023.

22:04

Foto: Tanjug/AP/Hassan Ammar

Planeta

Sirija krivi SAD za napad na autobus na jugoistoku zemlje: Američke okupacione snage su juče izvršile novi zločin!

Američke okupacione snage izvršile su juče (petak) novi zločin. One i terorističke grupe napale su autobus koji je prevozio više vojnika Sirijske arapske armije na jugoistoku Deir el Zora, usled čega je nekoliko vojnika poginulo, a drugi su ranjeni - navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi sirijska državna agencija SANA.

Ministarstvo je istaklo da je „ova zločinačka teroristička agresija izvedena u okviru američke podrške terorističkim grupama, posebno DAEŠ-u (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) i njihovom korišćenju ove organizacije i separatističkih grupa za sprovođenje američkih planova za Siriju i region“.

U petak su sirijski bezbednosni organi saopštili da je dvadeset sirijskih vojnika poginulo, a deset je ranjeno u napadu militanata terorističke grupe DAEŠ na vojni autobus u Deir el Zoru.

Američka vojska nelegalno kontroliše teritorije na severu i severoistoku Sirije u provincijama Deir el Zor, Haseka i Raka, gde se nalaze najveća nalazišta nafte i gasa u Siriji. Zvanični Damask više puta je prisustvo američke vojske na svojoj teritoriji nazivao okupacijom i državnom piraterijom sa ciljem otvorene krađe nafte.