13.08.2023.

11:38

Foto: Reuters

Planeta

(MAPA) Panika u Kupjansku, dolaze Rusi! Ukrajinci beže pred nezadrživim naletom ruskih snaga!

- U toku borbenih dejstava na pravcu Kupjanska, jurišne grupe 6. kombinovane armije zauzele su dva uporišta, tri osmatračnice i porazile jedan pešadijski vod u rejonu sela Olšana - rekao je.

Neprijatelj je, kako bi obnovio izgubljene položaje, izveo dva kontranapada na ruske položaje kod sela Sinjkovka i trakta Manjkovka, kazao je. "Ali, svi kontranapadi su uspešno odbijeni. Neprijatelj je izgubio jedan vod", kazao je Zibinski.

Pored toga, izviđačko-udarni odred je lutajućom municijom "lancet" uništio samohodnu artiljerijsku instalaciju poljske proizvodnje "krab" u blizini Ševcov Jara.

- U zoni odbrane Prve tenkovske armije, neprijateljske jurišne grupe 32. i 44. odvojene mehanizovane brigade izvele su dva napada na položaje naših trupa u rejonu naselja Novoselovskoe. Međutim, artiljerija grupe porazila je neprijatelja - naglasio je.

Informer

 

Podsetimo, lokalni ukrajinski zvaničnik rekao je u četvrtak da su značajna ruska pojačanja pretvorila severni front u oblasti Harkova u epicentar neprijateljstava, "gde neprijatelj koncentriše svoje glavne napore".

Vlasti u Kupjansku naredile su evakuaciju grada, procenjujući da oko 12.000 ljudi, uključujući više od 600 dece, sada podleže toj naredbi prenosi CNN.

Rusija se već nekoliko nedelja sprema da napadne Kupjansk. U julu, Serhij Čerevati, ukrajinski portparol Istočne vojne grupacije, upozorio je da je Rusija dramatično pojačala svoje snage u regionu.

- Neprijatelj je koncentrisao veoma moćnu grupaciju na pravcu Liman-Kupjansk, sa više od 100.000 ljudi, više od 900 tenkova i više od 370 raketnih bacača - rekao je Čerevati i dodao da ruske snage "sve stavljaju u probijanje kroz ukrajinsku odbranu".