14.08.2023.

17:17

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Planeta

Putinova poruka važna i za Srbiju! Ruski lider obratio se svetu sa foruma Armija-2023!

- Rusija je otvorena za produbljivanje ravnopravnog tehnološkog partnerstva i saradnje u oblasti odbrane sa drugim zemljama, odnosno sa svima onima koji nastoje da zaštite svoje nacionalne interese i svoj samostalni put razvoja i smatraju da je ključno uložiti zajedničke napore za izgradnju sistema ravnopravne i nedeljive bezbednosti koja bi pouzdano štitila svaku zemlju - istakao je Putin.

Ruski lider je istakao da je forum dobio priznanje kao jedna od najvećih svetskih izložbi napredne vojne opreme, dajući značajan doprinos razvoju višestranih veza Rusije sa drugim zemljama.

Putin je izrazio uverenje da će strane delegacije koje učestvuju na forumu Vojska 2023 imati veoma zanimljiv i naporan program. On je naglasio da je 1.500 ruskih kompanija predstavilo preko 28.500 vojnih dobara u Patriotskom parku kod Moskve.

Ruski predsednik je takođe napomenuo da je poslovni program foruma, koji će uključivati 250 događaja, posvećen načinima diversifikacije odbrambene industrije i razvoju tehnologija veštačke inteligencije. 

- Rusija ima mnogo da ponudi u ovim perspektivnim oblastima. Naše tržište robe koja uključuje tehnologije veštačke inteligencije svake godine raste. Takođe nam je drago što vidimo sve veći broj stranih odbrambenih kompanija koje učestvuju na forumu. Prošle godine su se predstavila 32 preduzeća ovde, a ove godine broj je 82 - precizirao je Putin.

On je istakao da je Rusija odlučna da aktivno radi na postojećim saradničkim vezama i stvara nove odnose zasnovane na dugogodišnjem uspešnom iskustvu uzajamno korisnih partnerstava.