15.08.2023.

08:32

Foto: EPA

Planeta

U Moskvu i Pjongjang stigla pisma, Putin i Kim dali obećanje! Lideri se obavezali da će ispuniti zajednički cilj

Pisma obeležavaju 78. godišnjicu oslobođenja Koreje od japanske kolonijalne vlasti 1910-1945, koja se u Južnoj Koreji slavi i kao nacionalni praznik.

U svom pismu Putinu, Kim je rekao da je prijateljstvo dve zemlje iskovano u Drugom svetskom ratu pobedom nad Japanom i da sada „u potpunosti demonstriraju svoju nepobedivost i moć u borbi za slamanje arbitrarnih praksi i hegemonije imperijalista“. “, rekao je KCNA.

- Čvrsto verujem da će se prijateljstvo i solidarnost... dalje razviti u dugoročan strateški odnos u skladu sa zahtevima nove ere“, naveo je Kim u pismu Putinu. „Dve zemlje će uvek izaći kao pobednici, snažno podržavajući i sarađujući jedna sa drugom u pravcu postizanja zajedničkog cilja i cilja - dodao je Kim.

Trilateralni samit za tri dana

Sjedinjene Američke Države optužile su Severnu Koreju da isporučuje Rusiju oružjem za njen rat u Ukrajini, uključujući artiljerijske granate, prenosive raketne bacače i rakete. Pjongjang i Moskva negirali su bilo kakve transakcije oružja.

Prošlog meseca, ruski ministar odbrane stajao je rame uz rame sa Kimom dok su na vojnoj paradi u Pjongjangu pregledali najnovije nuklearne rakete Severne Koreje i dronove. Putin je u poruci Kimu takođe obećao jačanje bilateralnih veza.

- Siguran sam da ćemo ojačati bilateralnu saradnju na svim poljima za dobrobit dva naroda i čvrstu stabilnost i bezbednost Korejskog poluostrva i cele severoistočne Azije - rekao je Putin, prenosi KCNA.

Predviđeno je da lideri Južne Koreje, Sjedinjenih Država i Japana razgovaraju o bezbednosnoj saradnji o Severnoj Koreji, Ukrajini i drugim pitanjima na trilateralnom samitu 18. avgusta u Kemp Dejvidu.