16.08.2023.

00:15

Foto: Printscreen Twitter

Planeta

(VIDEO) Horor! Rusi pokazali čime planiraju da spale Ukrajinu! Novo oružje ulilo strah u kosti neprijateljima Moskve!

Ovaj dron može da se lansira, kako sa kopna tako i sa broda i garantovano uništava haubice, tenkove, oklopnu tehniku, radare, protivvazduhoplovne sisteme i ljudstvo protivnika.

Kompanija se sprema da počne serijsku proizvodnju ove municije.

Baražna municija je vrsta oružja koje je sposobna da dugo leti i osmatra teren. Prilikom otkrivanja cilja, dron izvodi napad kao navođena raketa „vazduh-zemlja“.

Nova generacija lutajuće municije biće praktično neranjiva za neprijatelja, izjavio je glavni konstruktor „Zala Aero Group“, Aleksandar Zaharov, u emisiji „Vesti nedelje“ na televiziji „Rusija 1“.

- Glavna stvar je lakoća upotrebe. Lakoća upotrebe i skoro potpuna nezavisnost od bilo kakvog sredstva protivdejstva. Biće gotovo nemoguće boriti se protiv njega - objasnio je on.

Prema rečima specijaliste, nova generacija dronova će delovati po komandi operatera, koji će odrediti područje delovanja, ali će pri tome dron u potpunosti sam izabrati cilj.

- Prema tome, ni kamioni, ni ljudi – niko ne pati. To jest, on traži posebnu „metu“ ili topovsku artiljeriju. On ima podatke gde zna da PVO sredstva i radari koštaju više, pa ako istovremeno vidi tenk i radar, odabraće radar. I sve je to već testirano - pojasnio je Zaharov.

Dron ZALA "lancet"

Lancet je razvila ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov. Kompanija proizvodi dve verzije lutajuće municije, Izdelie-52 sa letom u trajanju od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelie-51 koja može da leti od 40 minuta i naoružana je bojevom glavom od tri kilograma.

Bivši američki obaveštajac Skot Riter u intervjuu novinaru Garlandu Niksonu izjavio je da ukrajinske oružane snage ne mogu ništa da učine protiv ruskih dronova Lancet, koji uništavaju sve što im se nađe na putu.

- Ukrajinci nemaju čime da ga sruše. Ovi dronovi su preplavili ratište, opkoljavaju i jednostavno uništavaju sve - rekao je stručnjak.