17.08.2023.

06:15

Foto: Shuterstock

Planeta

Šok! Ovo je Putinov najveći trijumf! Kijev "zaratio" sa NATO oko teritorije, Zelenskom ostala samo jedna opcija!

- Trgovati teritorijom za NATO kišobran? To je smešno. To znači namerno biranje poraza demokratije, podsticanje globalnog zločinca, očuvanje ruskog režima, uništavanje međunarodnog prava i prenošenje rata na druge generacije - napisao je Podoljak na društvenoj mreži X.

Podoljak je dodao da pokušaji očuvanja svetskog poretka i Putinov trijumf neće doneti mir svetu već novi rat.

- Očigledno, ako Putin ne doživi potpuni poraz, politički režim u Rusiji se ne promeni, a ratni zločinci ne budu kažnjeni, rat će se definitivno vratiti sa ruskim apetitom za još. Pokušaji očuvanja svetskog poretka i uspostavljanja "lošeg mira" kroz Putinov trijumf, neće doneti mir svetu, ali će doneti i sramotu i rat - naveo je savetnik ukrajinskog predsednika.

Podoljak je naglasio da se to odnosi na bilo koji format nove podele Evrope uključujući i pod okriljem NATO.

- Zašto onda predlagati scenario zamrzavanja, koji toliko želi Rusija, umesto da se ubrza snabdevanje oružjem? Ubice ne treba ohrabrivati užasnim popustljivostima - poručio je Podoljak.

Podsetimo,  šef kancelarije generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga.Ukrajina bi mogla da uđe u NATO u zamenu za ustupanje dela teritorije Rusiji, izjavio je u utorak Sijan Džensen,

- Mislim da bi rešenje moglo biti da se Ukrajina odrekne dela teritorije i zauzvrat dobije članstvo u NATO - rekao je Džensen, a prenosi RIA novosti.

Džensen je naglasio da sada postoje značajni pomaci u pitanju budućeg članstva Ukrajine u NATO i da bi ustupanje pojedinih područja Rusiji moglo da postane jedan od mogućih kompromisa.

Na pitanje da li misli da Ukrajina treba da ustupi svoje teritorije da bi postigla mir sa Rusijom i pristupila NATO, Džensen je rekao da se o posleratnom statusu Ukrajine već pregovara i da je već pokrenuto pitanje ustupanja teritorija Rusiji.

- Ne kažem da bi to trebalo da se desi, međutim, to bi moglo biti moguće rešenje - objasnio je Džensen.