18.08.2023.

17:57

Foto: Pixabay

Planeta

Američka svemirska industrija u pripravnosti! Kontraobaveštajne službe izdale upozorenje: Moskva i Peking prete!

Na oprez su ih pozvali s obzirom na, kako tvrde, pokušaje stranih obaveštajnih službi da ukradu istraživačke podatke i poslovne tajne, s ciljem jačanja svemirskih programa svojih država.

- Očekujemo rastuće pretnje ovom sektoru američke ekonomije. Kina i Rusija su među vodećim pretnjama stranih obaveštajnih službi kada je reč o američkoj svemirskoj industriji - rekao je neimenovani izvor iz kontraobaveštajne agencije za Rojters.

FBI, Nacionalni centar za kontraobaveštajnu i bezbednosnu službu (NCSC) i Kancelarija za specijalne istrage vazduhoplovstva (AFOSI) objavili su bilten na dve stranice, u kojem se navodi da neodređeni strani subjekti koriste sajber napade i tehnike poput strateškog ulaganja putem zajedničkih ulaganja i kupovine da bi dobili pristup američkoj svemirskoj industriji.

U tom dokuumentu se navodi da su pojedini zaposleni izloženi riziku od pokušaja angažmana kroz ponude putovanja u inostranstvo ili konsultantskih usluga, i pozivaju se kompanije da kontaktiraju službe ako sumnjaju da će biti meta napada, kao i da ''prate neobične incidente''.

Kina tvrdi da razvija svemirski program u miroljubive svrhe, ali američki vojni zvaničnici kažu da Peking vidi svemir kao ključan za svoju vojnu strategiju.