19.08.2023.

08:03

Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN THOMPSON

Planeta

Sprema se krvoproliće u Nigeru! EKOVAS dogovorio dan D: Čekamo signal za akciju

Dogovor je postignut na dvodnevnom sastanku vojnih lidera zapadnoafričkih zemalja u Akri, glavnom gradu Gane, gde su razgovarali o logistici i strategiji moguće upotrebe sile u Nigeru, što bi bila poslednja opcija EKOVAS-a. .

„Već smo se dogovorili i prilagodili sve što nam je potrebno za intervenciju“

- Spremni smo da uđemo u trenutku kada dobijemo naređenje - rekao je komesar EKOVAS za politička pitanja, mir i bezbednost Abdel-Fatau Musah tokom zatvorene ceremonije. „Dan D je takođe odlučen.

- Već smo se dogovorili i prilagodili sve što nam je potrebno za intervenciju - rekao je on i naglasio da oni i dalje pokušavaju da mirno pregovaraju sa huntom. „Dok razgovaramo, još uvek pripremamo posredničku misiju u zemlji, tako da ne zatvaramo nikakva vrata.

Vojska je zbacila predsednika Nigera Mohameda Bazuma 26. jula i prkosila pozivima Ujedinjenih nacija, EKOVAS i drugih da ga vrate na vlast, što je navelo blok da stavi svoje snage u pripravnost.

Većina od 15 članica EKOVAS-a spremna je da doprinese zajedničkim snagama osim onih koji su takođe pod vojnom upravom - Malija, Burkine Faso, Gvineje i malenih Zelenortskih ostrva, rekao je zvaničnik EKOVAS-a u četvrtak.

Eskalacija u Nigeru destabilizuje jedan od najsiromašnijih regiona na svetu

Zvaničnici odbrane su odbili da kažu koliko će vojnika biti raspoređeno ili bilo koje druge strateške detalje. detaljima.

Eskalacija u Nigeru destabilizuje Sahel, jedan od najsiromašnijih regiona na svetu, gde je dugogodišnja islamistička pobuna koja se širila iz Malija primorala milione ljudi da pobegnu u protekloj deceniji i izazvala glad. Niger je do puča bio bolji od Malija i Burkine Faso u suzbijanju nasilja.

Postala je važan zapadni saveznik u borbi protiv pobune nakon što su vojne hunte preuzele vlast u dve zemlje od 2020. do 2022. i prekinule veze sa tradicionalnim partnerima. EKOVAS, Ujedinjene nacije i zapadne zemlje vrše pritisak na huntu da se povuče, a vojne vlade u susednom Maliju i Burkini Faso kažu da će je braniti.