20.08.2023.

09:16

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Svete, spremi se! Reči lidera vojne hunte u Nigeru zaledile planetu, ovo znači samo jedno!

On je upozorio strane zemlje na pripreme za vojnu intervenciju usmerenu na njegovu zemlju, navodi "Figaro".

- Nemamo ambiciju da konfiskujemo vlast. Ali ako bi na nas izvršili napad, to ne bi bila tranzicija koju u koju bi ljudi verovali - ​​rekao je Tijani u televizijskom obraćanju dan nakon odluke ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (EKOVAS) da počne sa pripremama za oružanu intervenciju.

General Tijani je takođe najavio pokretanje "nacionalnog dijaloga" i potvrdio da će u naredih trideset dana biti formulisani "konkretni predlozi" u cilju postavljanja "temelja novog ustavnog uređenja".

Tijanijev govor dolazi nakon jučerašnje posete delegacije EKOVAS-a u potrazi za mirnim rešenjem krize.

- EKOVAS se sprema da napadne Niger tako što će uspostaviti okupatorsku vojnu vlast u saradnji sa nekom stranom vojskom - rekao je general Tijani, ne navodeći o kojoj stranoj zemlji je reč.

On je takođe osudio "ilegalne i nehumane" sankcije Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država.

Niger je od 30. jula pod teškim finansijskim i trgovinskim sankcijama koje je uvela organizacija EKOWAS zahtevajući da se na vlast vrati svrgnuti predsednik Mohamed Bazum, koji je u zarobljeništvu od puča 26. jula.

Iz EKOVAS-a su nedavno poručili da je organizacija odredila tačan datum početka vojne intervencije u Nigeru u cilju "obnove ustavnog poretka".

"Vojno rešenje nije opcija koju preferiramo, ali nepopustljivost vojne hunte u Nigeru primorava nas da pribegnemo njemu. Događaji koji se dešavaju u Nigeru predstavljaju deo serije državnih prevrata i mi pokušavamo da stavimo tačku na to".