20.08.2023.

10:40

Foto: Rojters

Planeta

Godinu dana od jezivog ubistva Darje Dugine! Nemilosrdna likvidacija ruske novinarke šokirala svet!

Mlada novinarka i veliki ruski patriota, koja je, kako je to opisao šef DNR-a Denis Pušilin, vrlo dobro razumela prave uzroke aktuelnog sukoba u Ukrajini, tragično je nastradala na današnji dan u dvadesetdevetoj godini života zbog eksploziva koji je ukrajinska strana postavila ispod njenog automobila.

Rusko društvo danas Darji odaje poštu i poručuje da Rusija ne zaboravlja svoje heroje.

Zbog njenog patriotizma i žrtve koju je podnela zbog podrške Rusiji, Donjecka Narodna Republika dodelila je Duginoj ulicu. Ulica Darje Dugine nalazi se pored parka, koji je ime dobio po prvom šefu DNR-a Aleksandru Zaharčenko. Zaharčenko je, podsetimo, poginuo 2018. godine prilikom terorističkog napada, a vest o tome da je ruska heroina dobila ulicu na Telegramu je danas objavio šef DNR-a.

- Bila je pravi patriota Rusije - aktivno i otvoreno je podržavala Specijalnu vojnu operaciju, javno je iznosila svoju tačku gledišta. Ona je dobro razumela uzroke vojnog sukoba, tvrdila je da Rusija nije u ratu sa Ukrajinom, već sa celim Zapadom, sa globalizmom. Za nas, ona je naša. Daša je više puta bila u DNR, a ovde na fotografiji je u blizini škole u ​​Donjecku, koju su uništile ukrajinske granate. U znak sećanja na Darju Duginu, odlučili smo da po njoj nazovemo ulicu. Ona je za nas heroj. Pamtićemo je i mi i naši potomci - ona je toga dostojna - napisao je šef DNR-a.

Smrt Dugine komentarisala je i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, koja je iskoristila priliku da podseti i da niko na Zapadu nije osudio teroristički zločin, tokom kojeg je nastradala novinarka samo zbog toga što je zastupala tačku gledišta koja je bila u suprotnosti sa stavom kolektivnog Zapada. 

- Godinu dana nakon tragične smrti Dugine, još uvek nismo čuli ni reč od relevantnih međunarodnih organizacija i institucija za ljudska prava o ovom i mnogim drugim namernim zločinima nad predstavnicima medija čije se gledište ne poklapa mišljenjem kolektivnog Zapada - rekla je Zaharova. 

Kako je utvrdila Federalna služba bezbednosti Rusije, iza ubistva Darje Dugine stoji ukrajinska obaveštajna služba, a počinilac je Natalija Vovk, državljanka Ukrajine, koja je u Rusiju sa ćerkom doputovala u julu prošle godine.

- Na dan ubistva Vovkova je sa ćerkom otišla na pesnički i muzički festival Tradicija, kom je Darja prisustvovala kao počasni gost. Tamo je iskoristila priliku da postavi bombu ispod auta njenog oca "tojota lend kruzer prado", koji je Darja vozila - rekli su iz FSB.

Nakon festivala Vovkova je pratila Darju i daljinski aktivirala eksploziv postavljen ispod vozačkog mesta u kolima, usled čega je nesrećna devojka poginula.

Predsednik Rusije osudio je njeno ubistvo i posmrtno joj dodelio Orden za hrabrost, a vlasti su saopštile da će joj u znak sećanja podignuti i spomenik u Moskvi.