20.08.2023.

15:02

Foto: Ap/Fotoilustracija

Planeta

Pakao za Ruse, stiže strašna sila! Zelenski otkrio koliko aviona F-16 dolazi u Ukrajinu, brojke su neverovatne!

Po svemu sudeći radi se o modifikaciji F-16AM/BM koje su Holandija i Danska već najavile da će ih predati Kijevu.

Zelenski je danas doputovao je danas u Holandiju da bi obezbedio jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane, nekoliko dana nakon što su SAD odobrile moguću isporuku lovaca F-16 iz Holandije i Danske.

Holandija je, zajedno sa Danskom, poslednjih meseci predvodila međunarodne napore da se obuče ukrajinski piloti za lovce F-16 i da im se isporuče avioni kako bi se suprotstavili vazdušnoj nadmoći Rusije, preneo je Rojters.

Zelenski se u Holandiji sastao sa odlazećim holandskim premijerom Markom Ruteom u vazdušnoj vojnoj bazi u Ajndhovenu, saopštila je Ruteova kancelarija.

- Danas činimo još jedan korak ka jačanju protivvazdušne odbrane Ukrajine. F-16 su avioni koje ćemo koristiti da držimo ruske teroriste dalje od ukrajinskih gradova i sela. Mark Rute i ja smo se dogovorili o broju F-16 koji će biti obezbeđeni Ukrajini nakon obuke naših pilota i inženjera. U pitanju su 42 aviona. A ovo je samo početak - napisao je Zelenski na svom Telegram kanalu.

Rute je u maju rekao da Holandija ozbiljno razmatra upućivanje lovaca F-16.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je juče da je počela obuka za Ukrajince za upravljanje lovcima F-16, ali i dodao da je za to potrebno najmanje šest meseci, a možda i duže kako bi se obučili i inženjeri i mehaničari. Obuka će se održati u Danskoj i Rumuniji.

U januaru je Kijev rekao da će mu trebati oko 200 F-16 da zaštiti svoje nebo. Ipak, Ukrajini verovatno nije potrebno onoliko koliko traži da bi ojačala svoju vazdušnu moć na smislen način, sugerišu stručnjaci.

- Ukrajini će verovatno biti potrebno do 100 aviona F-16, ali svakako više od 60 za početak - rekao je za Njuzvik bivši komandant Britanskog kraljevskog vazduhoplovstva i maršal vazduhoplovstva Greg Bagvel.