21.08.2023.

13:05

Foto: Foto: Miša Obradović

Planeta

Srpskog zeta terete za korupciju! Najbogatiji Rus Andrej Meljničenko na meti tužilaštva zbog milionske transakcije!

Meljničenko, koji je oženjen Srpkinjom - bivšom članicom grupe Models Sandrom Nikolić, zaradio je bogatstvo baveći se proizvodnjom đubriva i eksploatacijom uglja, a trenutno je na vrhu ruske "Forbsove" liste, sa procenjenim bogatstvom od 25,2 milijarde dolara.


Ruska biznis televizija RBK, pozivajući se na informisan izvor, javila je da se tužba odnosi na Meljničenkovu imovinu u energetskom sektoru, koju je, kako smatraju tužioci, stekao od kompanija povezanih sa Mihailom Abizovim, preduzetnikom i bivšim ministrom zaduženim za nadgledanje projekta "Otvorene vlade" između 2012. i 2018. Abizov je priveden 2019. i trenutno čeka suđenje po optužbama za proneveru više od 62 miliona dolara 2011. od akcionara dve energetske kompanije u Novosibirskoj oblasti.

Prema navodima tužbe, koji je objavljen na Telegram kanalu SovetBezRinka, tužioci od Meljničenka traže povraćaj imovine novosibirske "Sibirske energetske kompanije" (SIBEKO). U sklopu istrage o slučaju Abizova, dobijeni su podaci koji sugerišu da su Meljničenko i pravna lica pod njegovom kontrolom prekršili antikorupcijske zakone tokom transakcije kupovine akcija SIBEKO-a. Melkničenko je sa Abizovim dogovorio kupovinu kontrolnog udela u kompaniji SIBEKO za 36 milijardi rubalja, odnosno 571 milion dolara, i to tokom sastanka, koji su imali na Kipru u februaru 2018. 

Kako je u tužbi navedeno, dvojica muškaraca, za koje se navodi da su održavali "neformalne prijateljske odnose", smislili su šemu kako bi Abizov mogao da sakrije svoju umešanost u prodaju SIBEKO-a. Tužioci smatraju da je posao izveden "nepošteno", što daje osnov da država oduzme svu imovinu povezanu sa tom "antidruštvenu transakciju".

Meljničenkov predstavnik potvrdio je ruskim medijima da je tužba podneta protiv njega, ali se uzdržao od bilo kakvog daljeg komentara. Preliminarno rolište u Krasnojarskom sudu zakazano je za 7. septembar.