22.08.2023.

00:15

Foto: AP/Photo

Planeta

Šta se dešava, 17 misterioznih smrti u američkoj vojnoj bazi! Nadležni kriju kako su vojnici umrli!

Na pitanje o nizu smrtnih slučajeva u vazduhoplovnoj bazi Tinker, portparolka Kimberli Vudraf rekla je za Militari.com da se životi izgubljeni od početka 2023. mogu pripisati „različitim uzrocima".

Ipak, odbila je da otkrije broj mrtvih, napominjući da je nekoliko istraga još u toku.

Više od 30.000 ljudi radi u vazduhoplovnoj bazi Tinker, a trenutno je nejasno koliko je poginulih pripadnika vojske, a koliko državnih službenika, izvođača radova ili civila povezanih sa bazom.

- Duboko smo tužni zbog gubitaka koje smo doživeli u vazduhoplovnoj bazi Tinker - rekla je u saopštenju brigadni general Ebi Ruseta, komandant baze Tinker.

Militari.com je poslao upit o broju poginulih i uzrocima smrti jer je na društvenim mrežama naišao na informacije o talasu samoubistava u bazi.

En Štefanek, portparolka američkog ratnog vazduhoplovstva, rekla je da je na Ministarstvu odbrane da objavi statistiku o samoubistvima, iako su brojke na nivou cele službe i obično ne daju podatke specifične za bazu.

Iako je agencija kasnije potvrdila da se 17 smrtnih slučajeva dogodilo u vazduhoplovnoj bazi Tinker ove godine, odbila je da precizira koji slučajevi se istražuju kao samoubistva.

Vazduhoplovstvo je od početka godine do marta prijavilo 17 samoubistava u celom rodu vojske, a za prošlu godinu prijavilo je ukupno 63 samoubistva.