22.08.2023.

06:15

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Ruska kontra kreće u oktobru, glavni udari biće... Na Zapadu nervoza raste, Kijevu odmah poslati F 16!

Da je ruska kontraofanziva u pripremi potvrdio je general Andrej Kartapolov, šef Komiteta Državne Dume za odbranu:

- Za našu ofanzivu potrebno je stvoriti uslove. Taj proces je u toku.

Rusku kontraofanzivu najavljuje i moskovsaki vojni ekspert Vasilij Dandikin:

- Trenutno se vode teške borbe.

Ukrajinske formacije pokušavaju da pokažu bar neki uspeh. Na zaporoškom frontu pokušavaju da se probiju do Tokmaka i Azovskog mora, ali ne uspevaju iako u borbe uvode rezerve. Još nekoliko dana ćemo gledati kako se te njihove rezerve tope, a onda će, najverovatnije, doći do niza naših akcija. Naše trupe će napredovati ne samo ka Kupjansku, već i na drugim frontovima. Sve se približava fazi kada Ukrajinci neće imati čime da napadaju. Tada će naša vojska da krene."

Ovoga su svesni i na Zapadu, pa nervoza i zabrinutost rastu.

Penzionisani američki general Filip Bridlav traži da se Ukrajincima što pre isporuči partija lovaca F-16 i ubrza obuka ukrajinskih pilota koji će njima upravljati.

On priznaje da ni to neće „promeniti igru" u Ukrajini, ali smatra da će ukrajinska armija sa njima -u kombinaciji sa zapadnim tenkovima, artiljerijom i mašinama za razminiranje, bitno smanjiti gubitke na ukrajinskoj strani.

Sličnu poziciju zastupa i Karlo Masala, stručnjak sa Bundesver univerziteta u Minhenu.

- Ni isporuka F-16 ne garantuje Ukrajincima odlučujući uspeh, ali će moći da ih koriste za odbranu svojih trupa i prostora od ruske avijacije i helikoptera pred kojima su ukrajinske jedinice trenutno bespomoćne - kaže on.

Hitno slanje F-16 Kijevu uporno zahteva i bivši komandant američkih trupa u Evropi Ben Hodžis.

- Ko se tome protivi ništa nije naučio iz prethodnih ratova. Američkim kopnenim operacijama uvek su prethodili višednevni vazdušni napadi. Tako je bilo i u ratu protiv Iraka 1990-1991. i tokom ofanzive u Francuskoj 1944. godine. Zašto bi bilo drugačije u Ukrajini - jasan je Hodžis.