22.08.2023.

10:01

Foto: AP/printscreen_googlemaps

Planeta

(VIDEO) Prigožin zagrmeo iz Afrike! Oglasio se šef Vagnera prvi put posle pobune i poslao poruku koja ledi krv u žilama!

Takođe na istom video zapisu se u daljini se mogu videti naoružani ljudi i kamionet. Iako Rojters nije mogao da geolocira ili potvrdi datum ili autentičnost snimka, Prigožinovi komentari i neki postovi na provagnerovim kanalima nagoveštavaju da je sve snimljeno u Africi.

Veruje se da je Vagner u Africi

Veruje se da je Vagner u Africi, gde ima unosne poslovne interese, rasporedio hiljade svojih boraca, a među afričkim zemljama u kojima su aktivni pripadnici Vagnera su Mali i Centralnoafrička Republika (CAR), države u kojima ih grupe za zaštitu ljudskih prava i UN optužuju za ratne zločine, navodi Bi-Bi-Si.

Velika Britanija je prošlog meseca uvela sankcije dvojici rukovodilaca Vagnerovih operacija u CAR, optužujući ih za mučenja i ubijanje civila. SAD su takođe optužile Vagnerove borce da su se obogatili nezakonitim poslovima sa zlatom na Afričkom kontinentu.

U objavljenom videu Prigožin kaže da Vagner istražuje minerale, kao i da se bori protiv islamističkih ekstremista i drugih kriminalaca.

- Pravda i sreća za afrički narod. Mi smo noćna mora za Islamsku državu, Al-Kaidu i druge bandite - poručio je Prigožin i naglasio da će Vagner nastaviti da ispunjava postavljene zadatke.

- Obećali smo da ćemo uspeti - rekao je u video poruci Prigožin.

Budućnost Prigožina posle pobune neizvesna

Budućnost Vagnera i Prigožina bila je nejasna otkako je krajem juna pokrenuo kratku pobunu protiv ruskog odbrambenog establišmenta, a Kremlj je rekao da će on i neki drugi borci koji su se borili u nekim od najtežih bitaka u Ukrajini otići u Belorusiju.

Od pobune, neki Vagnerovci su se preselili u Belorusiju i tamo počeli da obučavaju vojsku. U komentarima objavljenim krajem jula, Prigožin je takođe rekao da je Vagner spreman da dodatno poveća svoje prisustvo u Africi.