22.08.2023.

18:51

Foto: Reuters

Planeta

Zapad sada zna na čemu je! Putinova poruka na samitu BRIKS jasna: Dedolarizacija je nepovratna!

Lider Rusije je istakao da će i posle ovog samita biti razmotren niz procesa povezanih sa prelaskom na nacionalne valute. 

- Veoma je važna uloga razvojne banke BRIKS koja se već pokazala kao pandan zapadnim finansijskim institucijama - istakoa je Putin.

On je naveo da zemlje BRIKS sarađuju na principima ravnopravnosti i partnerske podrške, kao i da je trgovinski promet Rusije sa partnerima premašio je 230 milijardi dolara.

- Zemlje BRIKS moraju da rešavaju složene zadatke u uslovima nestabilnosti na tržištima i inflatornog pritiska usled neodgovornog delovanja jednog broja zemalja - rekao je Putin.

Prema njegovcim rečima, zemlje BRIKS pojačavaju saradnju u cilju ostvarenja sve većeg ekonomskog rasta i razvoja i to donosi opipljive rezultate. 

- Među nama postoji partnerska podrška, sarađujemo na bazi ravnopravnosti i to je suština našeg strateškog kursa koji odgovara osnovnom delu svetskog društva, odnosno većini - rekao je lider Rusije.
 
Kada je reč o prehrambenom sporazumu, Rusija je spremna da se vrati u slučaju da ruski zahtevi zaista budu ispunjeni.

- Ipak, nijedan uslov iz tog sporazuma nije ispunjen, obaveze prema Rusiji su ignorisane - jasan je Putin.

Rusija se, dodao je op, zalaže za tešnju uzajamnu saradnju kako bi se osiguralo pouzdano snabdevanje hranom i energentima, a Rusija će ostati pouzdan dobavljač hrane na afrički kontinent.

- Zbog toga će Rusija svoje transportne i logističke tokove preorijentisati na pouzdane partnere, uključujući članice BRIKS - poručio je Putin.

Istakao je da je proces dedolarizacije u obračunima među zemljama BRIKS nepovratan.

Putin je istakao da će i posle ovog samita biti razmotren niz procesa povezanih sa prelaskom na nacionalne valute. Veoma je važna uloga razvojne banke BRIKS koja se već pokazala kao pandan zapadnim finansijskim institucijama.