22.08.2023.

21:01

Foto: reuters/tanjug

Planeta

Potres u Moskvi! Putin smenio Surovikina: General "Armagedon" razrešen dužnosti

Novinar je naveo da će Surovikin ostati zaposlen u Ministarstvu odbrane. Ova informacija nije zvanično potvrđena. Novinarka Ksenija Sobčak izjavila je da je, prema njenim saznanjima, Surovikin smenjen ukazom donetim 18. avgusta.

Spekulisalo se da je uhapšen

Ruska medijska grupa RBK je takođe javila da im je izvor u ruskom Ministarstvu odbrane potvrdio da Surovikin više nije komandant vazduhoplovstva i da je „trenutno na kratkom odsustvu“. Surovikin nije viđen u javnosti od neuspele pobune osnivača Vagnera Jevgenija Prigožina protiv Kremlja 23. i 24. juna.

Portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Andrij Jusov rekao je još 18. jula da je Surovikin zapravo smenjen sa svoje funkcije. Jusov je tada izjavio da su posle Vagnerove pobune među ruskom elitom izbile unutrašnje borbe, tokom kojih je Surovikin izgubio položaj.

Informer

Sergej Surovikin

Mediji su ranije pisali da je Surovikin uhapšen jer je stao na Prigožinovu stranu u pobuni i da ga ispituju ruske službe bezbednosti. Moskva nije komentarisala spekulacije, ali je zamenik Državne dume Andrej Kartapolov samo prokomentarisao da se Surovikin „odmara“.

Koristio je agresivnu taktiku u Siriji

Ministarstvo odbrane Velike Britanije veruje da će hapšenje Surovikina verovatno izazvati tenzije među ruskim vojnim vrhom zbog generalove popularnosti u oružanim snagama. Surovikin je predvodio ruske snage u Ukrajini od oktobra prošle do januara ove godine, kada ga je zamenio Valerij Gerasimov.

Ruska štampa je Surovikina nazvala „General Armagedon“ zbog agresivne taktike koju je koristio u sirijskom sukobu. Stručnjaci se slažu da je odluka Vladimira Putina da mu da komandu nad ruskim snagama u Ukrajini direktan rezultat njegove reputacije kao nemilosrdnog i brutalnog čoveka.