23.08.2023.

08:28

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

Planeta

Putinova taktika pocepala Evropu, britanski Telegraf o licemerju Zapada! I Nemačka sada gleda Rusiji u leđa!

Tako više od polovine evropskih kompanija koje su poslovale u Rusiji i pre početka specijalne vojne operacije nije obustavilo svoje poslovanje. Ova spremnost za nastavak saradnje podriva efikasnost međunarodnih sankcija, navodi se u članku.

Značajan deo evropske elite je više zainteresovan za interakciju sa Moskvom nego za pomoć kijevskim vlastima, piše britanski Telegraf.

Nakon početka specijalne vojne operacije, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Rusiju, što je dovelo do povećanja cena struje, goriva i hrane u Evropi i SAD.

Kako je naglasio Vladimir Putin, restriktivne mere su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji.

Putin je istakao da je Rusija pretekla Nemačku kao peta najveća svetska ekonomija po paritetu kupovne moći (PPP).

Rusija je ušla u prvih pet najvećih svetskih ekonomija 2022. na osnovu pariteta kupovne moći (PPP), nadmašivši nemačku uprkos zapadnim sankcijama i prognozama kolapsa, rekao je predsednik Vladimir Putin u utorak, pozivajući se na nedavni izveštaj Svetske banke.

Prema procenama zasnovanim na zvaničnim podacima o zemljama koje su objavili Svetska banka i Međunarodni monetarni fond (MMF), bruto domaći proizvod Rusije je krajem prošle godine iznosio 5,51 triliona dolara u PPP. Brojka je 38 odsto veća od zvanične procene od 3,993 triliona dolara, navodi se u izveštaju.

Brojke su takođe pokazale da je ruska ekonomija bila ispred nemačke kada se meri paritetom kupovne moći, sa BDP-om od 5 biliona dolara.

Govoreći u Savetu za strateški razvoj i nacionalne projekte, Putin je istakao da je razvoj događaja „uprkos, iskreno, pesimističnim prognozama koje su date - a koje se još uvek ponekad čuju od nekih stručnjaka, pre svega, naravno, zapadnih stručnjaka". 

On je naveo da je rejting koji ukazuje da je Rusija pretekla Nemačku po PPP „veoma jasan". 

I MMF i Svetska banka nedavno su podigli svoje prognoze za rusku ekonomiju, rekavši da će BDP nastaviti da raste uprkos sankcijama, podržan snažnom trgovinom i industrijskom proizvodnjom, kao i energetskim prihodima većim od očekivanih.

Ruska vlada je zadržala pozitivne izglede za ekonomiju. Premijer Mihail Mišustin je predvideo da će Rusija do 2024. godine biti spremna da pretekne razvijene zemlje po ekonomskom rastu.