23.08.2023.

10:04

Foto: EPA, Ministarstvo odbrane RF, Printscreen

Planeta

Tajanstveni general Afzalov umesto Surovikina! Putin baca u vatru načelnika iz senke, jedna stvar ga posebno karakteriše!

 

U otvorenim izvorima ima malo informacija o generalu Afzalovu. Poznato je da je rođen 1968. godine. Nakon srednje škole upisao je Višu vojnu školu za radio-elektroniku protivvazdušne odbrane i diplomirao 1989. godine. Nakon toga studirao je na Vojnom univerzitetu za protivvazdušnu odbranu i na Akademiji Generalštaba Oružanih snaga RF.

U vojsci, Afzalov je od načelnika proračuna raketnih diviziona napredovao do prvog zamenika komandanta RV i PVO, a zatim je postavljen za komandanta armije RV i PVO za Istočni vojni okrug. U najnovijem statusu pominjao se u publikacijama Ministarstva odbrane 2017. i 2018. godine.

2018. postao je načelnik Generalštaba - prvi zamenik glavnokomandujućeg Vazdušno-kosmičkih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije.

Informer

Radio je i kao vršilac dužnosti glavnog komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga kada je Surovikin komandovao Združenom grupom u zoni specijalnih operacija. U istom statusu ga je pominjao i list Izvestija 2020.

Afzalov je od školovanja do danas celi svoj profesionalni vek proveo u vazdušnim snagama Rusije. Čin general-pukovnik dobio je u decembru 2022, ukazom predsednika Rusije Vladimira Putina.

RBC piše da je general Surovikin razrešen dužnosti u vezi sa prelaskom na drugo radno mesto. Surovikin je sada na kratkom odmoru.