23.08.2023.

12:53

Foto: Reuters

Planeta

Nije istina da novi zakon u Nemačkoj omogućava "promenu biološkog pola"

Portal Informer.rs je objavio ovu informaciju pre nego što je nemačka vlada usvojila nacrt ovog zakona, tvrdeći tom prilikom da će pravni akt "službeno utvrđivati društveni i biološki pol osobe bez obzira na stvarni biološki status", što nije tačno - novi zakon u Nemačkoj ne utvrđuje promenu biološkog pola.

Iz teksta u uklonjeni netačni navodi, a dopunjen je novim i validnim informacija na koje nam je ukazalo Raskinkavanje.ba čiju analizu možete pročitati ovde

Istina je da je nemački Bundestag 12. aprila 2024. godine usvojio zakon kojim se transrodnim, interpolnim i nebirnimm osobama olakšava promena roda i imena u ličnim dokumentima, dok takođe nije istina da će "moći da menjaju pol svakih godinu dana". Preciznije, na stranici Savezne kancelarije za pitanja porodice i civilnog društva objašnjava se da je "nova promena roda i imena u ličnim dokumentima" moguća posle 15 mjeseci, s tim da se tim zakonom samo uređuje pitanje pod kojim uslovima je moguća promena upisa roda i imena u dokumentima. Konkretno, njime se ne tretiraju medicinske prilagodbe izgleda primarnih i sekundarnih polnih karakteristika.

Izvinjavamo se čitaocima zbog dovođenja u zabludu.