24.08.2023.

12:24

Foto: EPA

Planeta

Putin bez dlake na jeziku! Ove zemlje su neprijatelji BRIKS-a!


- Zemlje takozvane zlatne milijarde čine sve da očuvaju nekadašnji unipolarni svet. Njima to odgovara, njima je od koristi - rekao je Putin.

Kako je istakao, BRIKS se ne takmiči ni sa kim, ali stvaranje multipolarnog svetskog poretka ima nepomirljive protivnike.

- Svi se zalažemo za formiranje novog multipolarnog svetskog poretka koji bi bio istinski izbalansiran i koji bi vodio računa o suverenim interesima najšireg mogućeg spektra država, koji bi otvorio mogućnosti za realizaciju različitih modela razvoja, pomažući očuvanju raznolikosti nacionalnih kulture i tradicije - dodao je predsednik.

Prema rečima ruskog lidera, savremeni kolonizatori, krijući se iza dobronamernih slogana, pokušavaju da rešavaju probleme o tuđem trošku.

- Savremeni kolonijalisti, krijući se iza dobronamernih slogana demokratije i ljudskih prava, nastoje da reše svoje probleme na tuđi račun, nastavljajući da besramno crpe resurse iz zemalja u razvoju - rekao je Putin, govoreći putem video veze.

Rusija koristi sve svoje mogućnosti da se bori protiv gladi u svetu i spreči krizu sa hranom, izjavio ruski predsednik.

- Naša zemlja posebnu pažnju posvećuje pitanjima koja se odnose na snabdevanje afričkih država i svetskih tržišta hranom i đubrivom. Drugim rečima, koristimo sve mogućnosti koje imamo da doprinesemo globalnim naporima u borbi protiv gladi i sprečavanju prehrambene krize - objasnio je Putin.

Alternativa nafti, gasu i drugim ugljovodoničnim gorivima nije vidljiva u svetu u dogledno vreme, istakao je on.

- Prema procenama stručnjaka, do 2050. godine svetska populacija će porasti za 1,7 milijardi ljudi, a svetska potražnja za energentima - za 22 odsto - rekao je Putin.