24.08.2023.

15:09

Foto: Tanjug/AP;Reuters

Planeta

Prigožin na dan nesreće pobegao iz Afrike?! Tamo se sukobio sa šefom GRU, pokušao da spreči šokantan plan Kremlja!

Britanski Institut za rat tvrdi da je došlo do sukoba GRU i Prigožina u Africi jer je pukovnik GRU Averjanov tamo hteo da sa 20.000 ruske regularne vojske zameni Vagnerove plaćenike. Tu je došlo do sukoba jer se Prigožin usprotivio i zbog toga dan ranije vratio u Moskvu.

Prigožinov odlazak u Afriku i njegov još brži povratak pripisuje se činjenici da je pod rukovodstvom zamenika šefa GRU Averjanova navodno razvijen set mera za potpunu zamenu kontingenta Vagnerovih boraca u Africi.

Planirano je da se stvori i obuči korpus od više od 20.000 ljudi. Prigožin se tome izuzetno protivio i činio je sve da to spreči, navodi Telegram kanal VČK-OGPU.

Insajderski izvori navode da je je Kremlj imao jak plan da spreči delovanje Vagnera u Africi, na koju se plaćenička vojska Jevgenija Prigožina fokusirala posle jednodnevne pobune u junu 2023. godine.

Otud se upravo pre nekoliko dana oglasio i Prigožin i to posle dužeg vremena, a pretpostavka je da je tamo otišao kako bi, ignorišući Kremlj i rusko ministarstvo odbrane, obezbedio nastavak misije svojim vojnicima.