24.08.2023.

19:58

Foto: Reuters/AP/Printscreen Telegram/Rybar

Planeta

Žestok sukob u Beloj kući zbog Ukrajine! Ko je kriv za krah kontraofanzive Kijeva?!

Naveo je da neuspesi američke spoljne politike poslednjih meseci mogu dovesti do toga da „jastrebove" u Beloj kući, čiji je predvodnik državni sekretar Entoni Blinken, zamene „realisti" na čelu sa direktorom CIA Vilijamom Bernsom.

Herš je identifikovao tri velika neuspeha SAD tokom ovog leta.

Prvo, postalo je jasno da ukrajinska kontraofanziva, uprkos ogromnim očekivanjima, nije opravdala nade koje su u nju polagane. Umesto brzog proboja cele ruske odbrane, Oružane snage Ukrajine nisu uspele ni da se približe prvoj liniji ruskih utvrđenja na zaporoškom frontu. To je pojačalo kritiku na računa Džoa Bajdena da spaljuje milijarde dolara u ložištu ukrajinskog sukoba umesto da pomaže običnim Amerikancima.

Drugo, SAD i dalje ne uspevaju da pridobiju povodom Ukrajine zemlje globalnog juga. Na samit o Ukrajini u Saudijskoj Arabiji došlo je manje od 50 zemalja. Konferencija je trajala dva dana i privukla je "minimalnu" međunarodnu pažnju, piše Herš. A Indija i Kina su poslale delegacije na samit samo zato što Saudijska Arabija ima velike rezerve nafte.

Treće, američka strategija u Africi puca po šavovima. Niger je poslednja zemlja u Sahelu koja isteruje zapadnu vojsku. Sada Rusija i Kina mogu da steknu uporišta i tamo.

Herš navodi da je direktor CIA Berns pre početka kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine pripremio izveštaj za šefa države sa navođenjem mogućih ishoda. Među njima je bio i - neuspeh kontraofanzive. Sada Berns, tvrdi Herš, zamera Blinkenu i ministru odbrane Lojdu Ostinu, glavnim jastrebovima u Bajdenovom kabinetu, što su olako pristali na kontraofanzivu, ignorišući mogućnost neuspeha.

Na udaru je i američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven. koji je organizovao samit u Saudijskoj Arabiji.