24.08.2023.

22:45

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Planeta

Moskva besna na Sarajevo, kako se usuđujete da Krim dajete Ukrajini! Srpska je prijatelj, FBiH će zažaliti...

Ambasade Ruske Federacije u BiH saopštila je da doživljava kao otvoreni neprijateljski čin učešće pojedinih članova Predsedništva BiH na Samitu krimske platforme.

- Krim i grad Sevastopolj ponovo su ujedinjeni sa Rusijom u potpunom skladu sa međunarodnim pravom, pre svega - pravom naroda na samoopredeljenje, predviđenom Poveljom UN i međunarodnim sporazumima o građanskim političkim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima - saopštili su iz Ambasade.

Odluka naroda Krima, kako naglašavaju, konačna je i neopoziva, a status Republike Krim i grada Sevastopolja kao subjekata Ruske Federacije garantovan je Ustavom Ruske Federacije i ne podleže reviziji.

- Stoga prisustvo ovakvim skupovima doživljavamo kao otvoreno neprijateljski čin. Svaki oblik pridruživanja pomenutoj inicijativi smatramo napadom na teritorijalni integritet Ruske Federacije. Zadržavamo pravo da odgovorimo na neprijateljske akcije - naglašava se u saopštenju.

Nakon pozorišnog učešća na „komemorativnim događajima" u Buči, gde su kijevske vlasti, uz podršku Anglosaksonaca, besramno priredile inscenirane masakre civila koje je navodno izvršila ruska vojska, Ambasada Rusije toplo preporučuje „zastupnicima pravde" da posete Aleju anđela u Donbasu - spomenik stotinama dece koja su poginula od ruku ukrajinskih neonacista.

- Uzimamo u obzir izjavu člana Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda Željke Cvijanović da je putovanje njenih kolega u Ukrajinu isključivo privatno i da nije odobreno od strane Predsedništva BiH. Svoje ocene izneo je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - naglašava se u saopštenju Ambasade Rusije.

U tom kontekstu, izjava jednog od članova Predsedništva BiH da „BiH time izražava podršku Ukrajini" nije samo manifestacija megalomanije, već i grubo kršenje Ustava BiH, a samim tim i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- I još jedna stvar. Kabinet istog tog člana Predsedništva BiH se prije neki dan pravdao o prirodi korištenja budžetskih sredstava prilikom posete inostranstvu. Pretpostavljamo da bi poreske obveznike u BiH zanimalo kolika su sredstva utrošena za kupovinu, između ostalog, karata za "noćni voz" - napominju iz Ambasade Rusije.

Ukoliko se otkriju uštede u budžetu, Ambasada Rusije onda apsolutno ne isključuje da su putovanje, održani događaji i antiruske izjave plaćene od stranih mentora i sponzora pojedinih članova Predsedništva BiH.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšića rekao je na Trećem samitu Međunarodne krimske platforme u Kijevu da je Krim Ukrajina i završio obraćanje pozdravom „Slava Ukrajini", koji je sporan zbog povezanosti s nacionalističkim pokretima iz Drugog svetskog rata.