24.08.2023.

23:22

Foto: Reuters

Planeta

(VIDEO) Amerika na nogama, Iran ima novi brutalan dron, ako ga isporuči Putinu... Ovako nešto nije viđeno!

Mohadžer-10 ima maksimalno trajanje leta od 24 sata na visini od 7.000 metara i operativni radijus od 2.000 kilometara.

Takođe ima maksimalni kapacitet goriva od 450 litara i maksimalnu težinu tereta od 300 kilograma.

Opremljena elektronskim ratnim i obaveštajnim sistemima, bespilotna letelica može da leti maksimalnom brzinom od 210 kilometara na sat i da nosi različite vrste municije i bombi.

Na ceremoniji je takođe predstavljena i vođena vazdušna bomba Arman-1.

U poruci povodom obeležavanja dana, iranski ministar odbrane brigadni general Mohamed Reza Aštijani, nabrojao je višestruka dostignuća u sektoru odbrane zemlje u protekle dve godine.

Prema rečima Aštijanija, iranski stručnjaci su uspeli da smanje promašaj balističkih raketa na manje od 35 metara, i povećaju njihov domet na 2.000 kilometara.

U protivvazdušnoj odbrani, dodao je on, razvijeno je nekoliko sistema za borbu sa ciljevima na malim visinama i krstarećim raketama.

Aštiani je dalje napomenuo da su stručnjaci dizajnirali i proizveli krstareće rakete Nasr i Ghadir (dometa od 35 do 200 kilometara), kao i rakete za kopnene napade Talaiieh sa dometom većim od 1000 kilometara.

U oblasti dronova, Ministarstvo odbrane ozbiljno se bavi razvojem pete generacije strateških bespilotnih letelica u okviru programa „drone leap", koji takođe uključuje razvoj veštačke inteligencije uz podršku, elektronsko ratovanje i misije prikupljanja signala.

Aštiani je rekao, i da je u protekle dve godine proizvodnja balističkih raketa na čvrsto gorivo, kao i PVO i krstarećih raketa skočila za 64, 45, odnosno 100 odsto.

Takođe je prijavio i porast od 30 odsto u razvoju različitih tipova glisera.