25.08.2023.

20:15

Foto: EPA

Planeta

Udarno! Bajden se našao u opasnosti! Drama iznad jezera Taho, piloti F-16 odmah reagovali

Alarmi su aktivirani u NORAD-u kada je u petak ujutro otkriven civilni avion u privremeno zabranjenom području jezera Tahoe u Nevadi. Predsednik Bajden je od utorka na odmoru na kalifornijskoj strani jezera.

- Dva borbena aviona NORAD F-16 i jedan MH-65 Dolphin američke obalske straže odgovorili su jutros na civilnu letelicu koja je prekršila oblast privremenih ograničenja letenja (TFR) u blizini jezera Taho u Nevadi - navodi se u saopštenju NORAD-a.

- Tokom ovog događaja, borbeni avioni su ispalili baklje – koje su možda bile vidljive javnosti – kako bi privukle pažnju pilota. Baklje su korišćene sa najvećim poštovanjem prema bezbednosti presretnutih letelica i ljudi na zemlji - navodi se u saopštenju. nastavio. 

Civilni avion je prekršio propise Federalne uprave za vazduhoplovstvo tako što je uleteo u ograničen vazdušni prostor oko trenutne lokacije predsednika.

Nakon intervencije boraca NORAD-a, neovlašćena letelica je bez incidenata ispraćena iz područja.

- Situacija je rešena bez incidenata i bez uticaja na predsednika - rekla je Bela kuća novinarima kasnije istog dana.

Prema FAA, „Nijedna osoba ne može upravljati avionom iznad ili u blizini bilo kojeg područja koje će posetiti ili putovati predsednik, potpredsednik ili druge javne ličnosti suprotno ograničenjima koja je uspostavila FAA i objavljena u NOTAM-u ."

Bajden i njegova porodica borave u ekskluzivnoj kući na obali jezera Taho u Nevadi ove nedelje usred istrage specijalnog tužioca o njegovom sinu Hanteru.

Prema Beloj kući , Bajdeni iznajmljuju kuću aktiviste za zaštitu životne sredine, biznismena i bivšeg demokratskog predsedničkog kandidata Toma Stejera vrednu 18 miliona dolara po poštenoj tržišnoj vrednosti za devetodnevni odmor nakon predsednikovog putovanja na Havaje da ispita štetu od nedavnih razornih požara .

Bajdenu se na odmoru, koji je počeo u utorak, pridružuju prva dama Džil Bajden, njihova ćerka Ešli, sin Hanter, njegova supruga Melisa Koen, njihov sin Bo i brojni unuci.