25.08.2023.

22:14

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Tik-tak, tik-tak! Niger se ne šali, ambasador francuske ima rok dva dana...

 

- Zbog odbijanja francuskog ambasadora u Nijameju da se odazove pozivu ministarstva za intervju i drugim postupcima francuske vlade koji su protiv interesa Nigera, vlasti su odlučile da povuku ovlašćenje izdato Silvenu Iteu i pozovu ga da napusti. Teritorija Nigera u roku od 48 sati - navodi se u saopštenju.

Vojska je zbacila predsednika pre mesec dana

Ova odluka dolazi posle niza izjava i protesta protiv Francuske posle 26. jula, kada je vojska Nigera zbacila sa vlasti novoizabranog predsednika Mohameda Bazuma, koji je i dalje u kućnom pritvoru sa delom porodice.

Vojni režim optužuje Francusku da želi da vojno interveniše u Nigeru da vrati Bazum na vlast i tvrdi da je Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOVAS) plaćenik Francuske, bivše kolonijalne sile u tom delu Afrike.

ECOVAS je uveo teške ekonomske i finansijske sankcije Nigeru nakon vojnog udara i zapretio režimu silom da obnovi ustavni poredak. Francuska ima 1.500 ljudi u Nigeru koji pomažu vladi predsednika Bazuma u ​​borbi protiv džihadističkih grupa koje godinama pustoše Niger i veći deo Sahela.