27.08.2023.

14:32

Foto: EPA-EFE/MAURIZIO BRAMBATTI

Planeta

Planovi Zapada propali, Rusija postala još jača! Đuzepe Konte: EU pokazala svu svoju nesposobnost

Strategija NATO u Ukrajini nije dovela do željenog rezultata, a ekonomske sankcije uvedene Rusiji nisu uništile njenu ekonomiju, izjavio je bivši italijanski premijer Đuzepe Konte.

- Strategija koju je NATO do sada koristio, zasnovana na stalnim vojnim isporukama Ukrajini i logici eskalacije, nije dovela do željenog vojnog poraza Rusije. Sasvim suprotno. Nije bilo poraza ruske vojske u Bahmutu (Artjomovsk). Njene jedinice se nisu raspale, niti su se povukle u toku ukrajinske kontraofanzive - napisao je političar na Fejsbuku.

Kako je Konte priznao, ni ekonomske sankcije uvedene Rusiji "nisu dovele do njenog bankrota i nisu potkopale ekonomiju te zemlje".

Do unutrašnje destabilizacije u Rusiji kojoj se Zapad nadao nije došlo, a liderstvo ruskog predsednika Vladimira Putina je ojačalo zajedno sa unutrašnjim konsenzusom, kazao je Konete.

Informer

Lideri BRIKS-a

- Izolacija Rusije nikako nije postala realnost. Naprotiv. Upravo je završen 15. samit grupe BRIKS, na čelu sa Rusijom i Kinom, sa specifičnom perspektivom njenog daljeg širenja 2024. godine, koja će pokriti 45 odsto svetskog stanovništva i 38,2 odsto svetskog BDP-a - naglasio je.

Sukob u Ukrajini je otkrio nesposobnost Evropske unije da razvije efikasnu zajedničku strategiju i ostvari nezavisno političko i ekonomsko rukovodstvo, objasnio je Konte, još jednom ističući podređenost evropskih lidera Sjedinjenim Državama.

Konte u ime opozicionog Pokreta Pet zvezdica već duže vreme oštro kritikuje politiku italijanske vlade koja je usmerena na slanje vojne podrške Ukrajini i protivi se novim isporukama oružja Kijevu, jer, kako tvrdi, to dovodi do eskalacije sukoba.

Pre nedelju dana, govoreći na javnom događaju u južnoj Italiji, bivši premijer je rekao da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ne može sam da odlučuje pod kojim uslovima treba da se reši sukob u Ukrajini.

Odbijanje pregovora je, prema njegovim rečima, strateška greška zbog koje bi moglo da dođe do upotrebe nuklearnog oružja.