29.08.2023.

22:34

Foto: Tanjug/AP/ilustracija

Planeta

Nešto se opasno kuva preko Atlantika! Rusija upozorava: SAD pripremaju testiranje nuklearnog oružja

Sjedinjene Američke Države će pre ili kasnije nastaviti sa testiranjem oružja uprkos jednoglasnom glasanju Generalne skupštine UN o ovom pitanju, izjavio je prvi potpredsednik Vlade Rusije Andrej Belousov.

- Skrećemo pažnju na činjenicu da SAD poboljšavaju i održavaju infrastrukturu poligona za nuklearna testiranja u Nevadi u punoj operativnoj spremnosti. Takav pristup se može smatrati direktnim dokazom odgovarajućih namera Vašingtona - rekao je on.

Kako napominje, Vašington nastavlja sa razvojem nuklearnog oružja koje će, pre ili kasnije, biti potrebno testirati.

- SAD ne kriju činjenicu da razvijaju nove tipove nuklearnih bojevih glava, čije će performanse ili kasnije biti potrebno proveriti u praksi - rekao je on tokom govora na skupu posvećenom Međunarodnom danu borbe protiv nuklearnih testova.

Belousov je naglasio da jednoglasno usvajanje Rezolucije Generalne skupštine UN 64/35 iz 2009. godine ukazuje da sve države sveta "dele potrebu" za potpunim odustajanjem od nuklearnih testova, što je "najvažniji uslov" za stvaranje sveta bez nuklearnog oružja.

- Rusija, kao jedna od država koja je ratifikovala Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova (CTBT) i proglasila dobrovoljni moratorijum na nuklearna testiranja 1992. godine, odgovorno ispunjava sve svoje obaveze - dodao je Belousov.