30.08.2023.

13:29

Foto: Tanjug/AP;Reuters

Planeta

Prigožin je ubijen!? Kremlj ekspresno reagovao: Razmatramo sve opcije!

Kremlj je saopštio da nema šanse za međunarodnu istragu o nesreći u kojoj je ubijen šef Vagnera Jevgenij Prigožin. Ipak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je ruska istraga uzela u obzir mogućnost da je nesreća namerno izazvana, piše Večernji list.

Pogibija se desila dva meseca pošto su Prigožin i njegovi plaćenici organizovali pobunu 

- Očigledno se razmatraju različite verzije, uključujući i verziju, znate o čemu govorimo, recimo o namernom zločinu - rekao je novinarima portparol Dmitrij Peskov.

Prigožin je poginuo 23. avgusta u padu privatnog aviona u Tverskoj oblasti, nedaleko od Moskve. Kremlj negira bilo kakvu umešanost u Prigožinovu smrt.

Nesreća se dogodila dva meseca nakon što su on i njegovi plaćenici pokrenuli pobunu protiv ruskih vojnih komandanata u kojoj su preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostov na Donu i napredovali ka Moskvi, pre nego što su se vratili u svoje baze. Bio je to najveći izazov za vladavinu ruskog predsednika Vladimira Putina otkako je preuzeo vlast 1999. godine.

Podsetimo, Brazilski centar za istraživanje i prevenciju vazduhoplovnih nesreća (CENIPA) preporučio je Rusiji da otvori istragu o padu aviona brazilske proizvodnje u kojem je po međunarodnim pravilima poginuo čelnik Vagnera Jevgenij Prigožin, ali je Moskva odgovorila da to neće da učini "u ovom trenutku", preneo je Rojters u sredu.

CENIPA je navela da je voljna da se pridruži Rusiji u istrazi pada privatnog vazduhoplova Embraer Legacy 600.

Rusija nema obavezu da prihvati međunarodnu istragu

Ruske vazduhoplovne vlasti nemaju obavezu da pristanu na to pošto se radi o domaćem letu od Moskve do Sankt Peterburga, ali neki istražitelji smatraju da bi Rusija to trebala da uradi imajući u vidu da Sjedinjene Države i druge zapadne vlade sumnjaju da Kremlj stoji iza te avionske nesreće.

- Oni nemaju obavezu, samo im je preporučeno da to urade - rekao je šef CENIPA Marselo Moreno Rojtersu pošto je brazilska agencija poslala upit ruskim vlastima.

- Međutim, ako kažu da će otvoriti istragu i pozvati Brazil, mi ćemo učestvovati izdaleka - dodao je Moreno.

Američki konsultant za vazduhoplovnu bezbednost i bivši istražitelj Džon Koks rekao je da će interna ruska istraga biti ispitana bez učešća Brazila, zemlje u kojoj je avion proizveden.

- Mislim da to šteti transparentnosti ruske istrage - rekao je Koks o odgovoru Rusije Brazilu.

Džef Guceti, bivši američki istražitelj avionskih nesreća, rekao je da Rusija treba da prihvati pomoć Brazila, čak i ako CENIPA može da učestvuje samo na daljinu.

- Ako to ne urade, onda je to siguran znak da istraga neće biti transparentna - rekao je Guceti.