30.08.2023.

15:12

Foto: Printscreen/Društvene mreže

Planeta

(FOTO, VIDEO) One najviše tuguju za Prigožinom, obišle su njegov grob dan nakon sahrane!

Jevgenij Prigožin (62), vođa grupe plaćenika ''Vagner'', sahranjen je na privatnoj pogrebnoj ceremoniji van Sankt Peterburga u utorak, 29. avgusta.

Sahrani nije prisustvovao njegov nekadašnji bliski saveznik predsednik Vladimir Putin.

Informer

 

- Oproštaj od Jevgenija Viktoroviča održan je u privatnom krugu. Oni koji žele da se oproste mogu da posete Porohovsko groblje - navodi se u saopštenju Prigožinove pres službe na Telegramu.

Dan posle sahrane, jutros na Porohovskom groblju u Sankt Peterburgu, došle su njegova udovica i ćerka sa rodbinom, kako bi posetile večnu kuću svog tragično preminulog supruga i oca. Skrhane od bola, odevene u crninu, sa maramama prego glave i sa sunčanim naočarima slikane su u trenutku kada su napuštale groblje. Fotografija je objavljena na Telegram kanalu, bliskom grupi Vagner.

Premda se o životu šefa Vagnera već dosta zna, ono što je manje poznato je njegova porodica koju je ostavio iza sebe.

Ko je Prigožinova supruga?

Bio je oženjen i imao je troje djece. Prigožinova supruga je Ljubov Valentinovna Prigožina, koja je takođe imućna, posebno ako uzmemo u obzir bogatstvo njenog muža koje je procenjeno na milijardu dolara.

Ljubov Prigožina je farmaceutkinja i poslovna žena. Vlasnica je mreže butika poznatih kao Muzej čokolade u Sankt Peterburgu.

Još 2012. godine pokrenula je Kristal Spa & Laundž, spa centar, koji je 2013. osvojio treće mesto na takmičenju Perfekt urban dej spa.

Držala je brojne velnes centre.

"Fajnenšel tajms" piše da je Ljubov igrala "različite uloge" u poslovnom carstvu svog muža, zajedno sa drugim članovima porodice. Prigožinova deca su, navodi list, sva imala akcije u očevim kompanijama, pri čemu se se one često menjale između njih.

Njihova deca

Prigožin i njegova supruga imali su troje dece. Dve kćerke Polinu i Veroniku, i sina Pavela.

Do sukoba Rusije i Ukrajine, Jevgenijeva deca su mogla slobodno da se kreću širom Evropske unije, ali im je sada kretanje ograničeno.

Starija ćerka Polina je 2019. bila akcionar u ruskoj kompaniji "Lahta plaza", koja se u martu 2022. našla pod američkim sankcijama. Sada je pod kontrolom Prigožinovog sina Pavela.

"Lahta plaza" je, prema korporativnim dokumentima, delila revizora i broj telefona sa ruskim kompanijama koje su isporučivale tešku industrijsku opremu rudarskim i šumarskim kompanijama u Africi koje su kasnije sankcionisane od SAD i EU kao paravan Vagnera.

Polina je prvo dete Prigožina. Rođena je 1992, dok je sin Pavel rođen ili 1996. ili 1998. Mlađa kćerka Veronika rođena je 2005.

"Fajnenšel tajms" (FT) piše da je plavokosa ruska tinejdžerka koja se amaterski takmičila u skupom sportu, jahanju sa preponama, u mediteranskom odmaralištu Oliva blizu Valensije 20. februara 2022, upravo bila Veronika Prigožina.

Jahala je sivog konja Dithara i završila četvrta sa nagradom od 50 evra. I Polina se takmičila na međunarodnim konjičkim disciplinama, iako je njen otac bio pod sankcijama, navodi list.

Pavel se borio na strani Vagnera u Siriji

O Prigožinovom sinu Pavelu se vrlo malo zna. On se, prema objavama svog oca na društvenim mrežama, borio za Vagner u Siriji i dobio je priznanje grupe "crni krst" za vojne usluge.

Početkom juna na društvenim mrežama pojavio se snimak na kojem su, prema tvrdnjama savetnika u ukrajinskom MUP-u Antona Geraščenka, Pavel i Veronika Prigožin.

Svo troje Prigožinove dece su se oduvek trudili da žive svoje živote mirno, u senci, daleko od očiju javnosti i televizijskih reflektora, piše The Sun.

Podsetimo, avion u kom se nalazio prvi čovek Vagnera srušio se prošlog petka 25. avgusta u Tverskoj oblasti dok je leteo između Moskve i Sankt Peterburga. Prigožin je tom prilikom izgubio život zajedno sa još devetoro ljudi, dva meseca nakon što je naredio svojim trupama da svrgnu rusko vojno rukovodstvo.