30.08.2023.

20:16

Foto: AP/Reuters/Pixabay/Fotomontaža

Planeta

Rusi razorili sedište vojne špijunaže u Kijevu! Ukrajina skupo platila napad na aerodrom kod Pskova!

Uništeni su sedište ukrajinske vojne obaveštajne službe, fabrika za sklapanje dronova i "trgovinski centar" koji je bio maska za skladište projektila.

Plus usdledio je raketni udar po vitalnim vojnim tačkama oko Odese, Čerkaska i Žitomira.

U Žitomirskoj oblasti glavna meta bio je železnički čvor sa velikim logističkim centrom preko kojeg su snabdevane ukrajinske jedinice na centralnom i južnom frontu.

Ali, odakle su doleteli dronovi koji su udarili po pskovskom aerodromu.

S obzirom da do Ukrajine vazdušnom linijom ima preko 600 kilometara, a da je u operaciju bilo uključeno preko 20 dronova, neki ruski vojni stručnjaci su već izneli pretpostavku da je napad došao sa teritorije višestruko bliže Estonije.

Moskovski vojni ekspert, urednik časopisa „Arsenal otadžbine" Aleksej Leonkov smatra, međutim, da je napad na aerodrom Pskova bio moguć i sa teritorije Ukrajine.

- To je bilo izvodljivo uz navođenje preko američkih satelita. Ukrajina raspolaže i dronovima avionskog tipa, nasleđenim od SSSR, koji mogu da prelete i preko 1000 kilometara, a Amerikancima i NATO možda je bio potreban baš napad sa četiri sata leta dronova iznad šumskih delova naše zapadne granice jer su dobili priliku da testiraju našu PVO i druge vojne sisteme za slučaj pravog rata kaže on.

On ipak smatra da je ovakav napad  verovatniji od lansiranja iz Estonije. 

- Rusija na svojoj zapadnoj granici ima slojeviti sistem PVO, pa bi sve što dolazi sa te strane bilo  primećeno, a izabran je bio, očito, neočekivani pravac. Inače, svi dronovi koji lete na nas stotinama kilometara  koriste Starlink preko 5G sistema. Ugrađuju rutere preko kojih mogu da komuniciraju sa dronom i kontrolišu ga pomoću digitalne mape područja i na udaljenosti do 1.400 kilometara. Let i udare mogla su obezbeđuju dva operatera koji su smenjivali jedan drugog - analizira Leonkov.