30.08.2023.

23:00

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

Planeta

Hoće li Kijev ikad ukapirati?! Uvoz ruskog tečnog gasa u EU skočio jza 40 odsto od početka rata u Ukrajini!

Španija i Belgija, koje deluju kao glavne kapije za snabdevanje LNG, su se pojavile kao drugi i treći najveći kupci ruskog LNG posle Kine.

- Zemlje EU sada kupuju većinu ruskog snabdevanja, podržavajući jedan od najvažnijih izvora prihoda Kremlja - rekao je Džonatan Norona-Gant, viši borac za fosilna goriva u antikorupcijskoj grupi Global Vitness, koja je uradila analizu.

Zemlje EU su kupile 22 miliona kubnih metara ruskog LNG-a između januara i jula 2023. godine, u poređenju sa 15 miliona u istom periodu 2021. godine, rekao je Global Vitness.

- Kupovina ruskog gasa ima isti uticaj kao kupovina ruske nafte. I jedni i drugi finansiraju rat u Ukrajini, a svaki evro znači još krvoprolića. Dok evropske zemlje osuđuju rat, one stavljaju novac u Putinove džepove - rekao je Noronha-Gant i dodao da zemlje EU treba da usklade svoje akcije sa svojim rečima tako što će zabraniti trgovinu ruskog LNG-a koji podstiče i rat i klimatsku krizu.

Španija i Belgija tvrde da brojke o ovoyu ruskog gasa ne odražavaju nacionalne kupovine, već činjenicu da su njihove luke bile glavne kapije za ostatak kontinenta.

Evropski lideri proveli su 2022. pokušavajući da umanje oslanjanje na rusku energiju i da izgrade alternativne zalihe nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin zatvorio gasne slavine za Evropu. EU je, podsetimo, uvela sankcije na uvoz ruske nafte i uglja nakon ruske intervencije u Ukrajini u februaru prošle godine. Takođe je zabranjeno  ruskim subjektima da skladište gas u EU, stopirane su i sve investicija u ruski energetski sektor.