31.08.2023.

22:06

Foto: printscreen

Planeta

Zaokret u Nemačkoj, Sara Vagenkneht izbila u sam vrh popularnosti sa proruskim stavovima!

Prema rejtingu, Vagenkneht se popela sa sedmog na treće mesto u odnosu na prethodnu anketu, izgubivši u popularnosti samo od ministra odbrane Borisa Pistorijusa (Socijaldemokratska partija Nemačke, SPD) i bavarskog premijera Markusa Sedera (Hrišćanska socijalna unija).

Prvih pet zaokružuju premijeri Severne Rajne-Vestfalije Hendrik Vust (Hrišćansko-demokratska unija, CDU ) i kopredsednik SPD Lars Klingbajl.

Značajno je da su ministar finansija Kristijan Lindner (Slobodna demokratska partija, FDP), ministarka inostranih poslova Analena Berbok (Zeleni), kancelar Olaf Šolc (SPD) i ministar ekonomije Robert Habek (Zeleni) rangirani na 10., 11., 12. i 15. mestu.

Napominje se da je Vagenknehtova popularna i među svojim političkim snagama i među biračima desničarske partije Alternativa za Nemačku, koji su je u većini slučajeva označili kao najpopularniju ličnost u nemačkoj politici posle šefice nemačke desnice Alis Vajdel. Anketa je održana 28. avgusta 2006. godine, a u njoj su učestvovali birači.

Vagenknehtova je organizovala veliki miting u Berlinu 25. februara u korist primirja u Ukrajini i protiv dalje eskalacije sukoba zbog zapadnog snabdevanja oružjem.

U martu je najavila da više neće biti birana za Levicu. Povremeno se izveštava i o njenim namerama da osnuje sopstvenu stranku. U junu je odbor Levice rekao da je Vagenknehtova trebala da podnese ostavku ali je ona odgovorila da nema nameru da to učini.

Ranije je iznosila stavove o nepravdi koja se u EU čini prema Srbiji otimanjem Kosova.