02.09.2023.

14:00

Foto: Reuters/Shutterstock

Planeta

Putin jasan, Kijev ne sme biti u ruševinama! Evo zašto Rusi štede prestonicu Ukrajine!

- Dobri ljudi me pitaju: "Kada ćemo pobediti?" Možda čak i sutra, ali obični Ukrajinci moraju nešto da razumeju. Neću zaboraviti reči koje je predsednik rekao Ženji Poddubnom i meni pre godinu dana: "Nisam spreman da vidim Kijev u ruševinama". Molite se Bogu, bivša braćo Ukrajinci, da ova spremnost ne dođe", napisao je vojni komandant, govoreći o strateškom bombardovanju.

Prema njegovim rečima, težak početak specijalne vojne operacije (SVO) u Ukrajini bio je zbog toga što su sve snage bile postavljene  na strateški nivo vojnog potencijala Rusije.

- Sada podižemo taktički nivo. A, takođe ne zaboravljamo na stratešku opciju nastavka rata (većina svetskih država do nje nikada nije stigla) - zaključio je Sladkov.

Putin je, podsetimo, početkom jula rekao da zapadni i ukrajinski lideri pričaju o porazu Rusije na bojnom polju, zaboravljajući da  Moskva nije upotrebila ni delić svog punog potencijala. Kasnije je izjavu šefa države objasnio predsednički sekretar za štampu Dmitrij Peskov, koji je naveo da to znači da su potencijali Moskve i Kijeva nesamerljivi.

Moskva je tako 1. septembra strateški raketni sistem RS-28 Sarmat sa teškom interkontinentalnom balističkom raketom (ICBM) stavila na borbeno dežurstvo. Rakete Sarmat su teške 210 tona i mogu da nose više od deset bojevih glava do cilja.