03.09.2023.

07:00

Foto: Shutterstock/EPA

Planeta

Kocka je bačena! Kina navlači SAD na tanak led? Vašington se prvi put našao u nebranom grožđu

- Argument u korist podrške Kijevu leži u tome, da ako SAD ne zaštite Ukrajinu, Kina će napasti Tajvan. Međutim, ne uzima se u obzir da će, ako Kina zaista preduzme korake prema Tajvanu u narednih nekoliko godina, rezerve koje su već smanjene zbog podrške Ukrajini, učiniti pružanje pomoći Tajvanu težim i skupljim.

Spoljnopolitički establišment, koji je izgubio rat u Iraku i Avganistanu, postavlja temelje poraza u dva rata – protiv Rusije i Kine – dve nuklearne sile, što ugrožava čitavu ljudsku civilizaciju“, napisao je kolumnista.

U materijalu se navode podaci Američkog centra za obnovu (CRA), prema kojima mnogi od tih oružanih sistema koje SAD šalju Ukrajini takođe su potrebni Tajvanu: „Trenutno postoje zastoji u isporuci oružja Tajvanu u iznosu od oko 19 milijardi dolara, delimično zbog toga što SAD daju prioritet isporukama oružja Ukrajini.“

Retoričko pitanje o tome šta je važnije s gledišta Kine – odlučnost SAD da pomognu Ukrajini „do poslednjeg Ukrajinca“, ili oslabljivanje vojnog potencijala Tajvana – autor članka ostavlja otvorenim.

- Ako pomoć Ukrajini i dalje dolazi na račun potencijala SAD-a, svet bi uskoro mogao dobiti odgovor na ovo zastrašujuće pitanje - zaključio je Delvin.

Situacija oko Tajvana se značajno zaoštrila nakon posete tog ostrva bivše predsednice Predstavničkog doma SAD-a, Nensi Pelosi, u avgustu prošle godine.

Kina, koja smatra Tajvan jednom od svojih provincija, osudila je posetu političara, videći u tome podršku SAD tajvanskom separatizmu, i održala masovne vojne vežbe.