05.09.2023.

19:49

Foto: EPA

Planeta

Šolc se pojavio sa povezom preko oka! Nemački kancelar prvi put u javnosti nakon nezgode (FOTO)

- Bićemo prva zemlja u Evropi sa zakonom koji od vlasnika benzinskih pumpi zahteva da instaliraju brze punjače snage od najmanje 150 kilovata - rekao je Šolc na otvaranju Međunarodnog sajma automobila.

Cilj je da do 2030. godine u Nemačkoj bude registrovano 15 miliona električnih automobila, rekla je kancelarka i istovremeno apelovala na automobilsku industriju da ponudi pristupačnije modele.

"Vožnja na benzin je već tri puta skuplja od vožnje na struju, tako da se kupovina električnog automobila isplati nakon pet godina. Ali taj period se mora dodatno skratiti", rekao je Šolc, koji se pojavio sa povezom na oku nakon što je zadobio povrede. u sportskoj nesreći.

Informer

Olaf Šolc sa povezom preko oka

Trenutno nema modela ispod 30.000 evra sa dovoljnim dometom

Trenutno na nemačkom tržištu gotovo da nema modela ispod 30.000 evra sa dovoljnim dometom.

Savezni zavod za statistiku saopštio je danas da Nemačka trenutno ima najviše registrovanih automobila u istoriji sa 583 automobila na 1.000 stanovnika. Od toga je samo 2,1 odsto registrovanih automobila električni.

Istovremeno, Šolc je pohvalio nemačku automobilsku industriju kao inovativnu i sposobnu da se odbrani od strane konkurencije, posebno Kine, koja prvi put učestvuje sa brojnim izlagačima na IAA.

"Konkurentnost nemačke automobilske industrije je van sumnje. Konkurencija nas mora ohrabriti, a ne zastrašiti", rekao je Šolc.

Informer

Olaf Šolc sa povezom preko oka

Bavarski premijer Markus Soeder (Hrišćanska socijalna unija CSU), koji je takođe govorio na ceremoniji otvaranja, zatražio je od vlade da produži programe subvencija za kupovinu električnih automobila.

Predsednica Udruženja nemačke automobilske industrije Hildegard Miler zatražila je da ta politika omogući povoljnije uslove za industrijsku proizvodnju u Nemačkoj smanjenjem birokratije i jeftinijom strujom za industriju.

Članovi organizacije za zaštitu životne sredine Greenpeace prekinuli su kancelarkino obilazak sajma na štandu BMV i Mercedes Benz tako što su podigli transparente i skakali po izloženim automobilima.

„Ovakvi protesti su deo javne demokratske debate“, rekao je Šolc.