06.09.2023.

12:08

Foto: Pixabay/EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV / SPUTNIK/KREMLIN POOL POOL PHOTO

Planeta

Potez koji će razbesneti Moskvu! Zabijen nož u leđa Putinu: Ova zemlja će biti domaćin zajedničke vojne vežbe s Amerikom!

Jermenija je danas saopštila da će biti domaćin zajedničke vojne vežbe sa Sjedinjenim Državama sledeće nedelje, što će verovatno naljutiti Rusiju.

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da je svrha vežbe ''Eagle Partner'' 2023, koja će biti održana od 11. do 20. septembra, priprema jermenskih snaga za učešće u međunarodnim mirovnim misijama. Nije navedeno koliko će američkog i jermenskog osoblja biti uključeno, piše Index.hr.

Rusija - dominantna sila na Južnom Kavkazu

Rusija ima vojnu bazu u Jermeniji i sebe vidi kao dominantnu silu u regionu Južnog Kavkaza, koji je bio deo Sovjetskog Saveza do 1991. godine. Ona takođe održava mirovne snage u regionu kako bi podržala sporazum kojim je okončan rat između Jermenije i Azerbejdžana 2020. godine, drugi protiv kojih su se borili od raspada Sovjetskog Saveza.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je u intervjuu za jedan italijanski list tokom vikenda da Rusija nije uspela da zaštiti Jermeniju od, kako je rekao, kontinuirane agresije iz Azerbejdžana. On je sugerisao da ruski rat u Ukrajini znači da Moskva nije u stanju da garantuje bezbednost Jermenije.

„Rusija je sastavni deo ovog regiona“

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je juče novinarima da se ne slaže sa Pašinjanovim primedbama.

- Rusija je apsolutno sastavni deo ovog regiona - rekao je on.

- Rusija je igrala doslednu, veoma važnu ulogu u stabilizaciji situacije u ovom regionu... i nastaviće da igra tu ulogu - istakao je Peskov.