06.09.2023.

22:02

Foto: Insajder

Planeta

Horor za Ukrajinu! Zelenskom saopštene najgore moguće vesti, situacija se pogoršava iz minuta u minut!

- Ukrajincima su potrebne ogromne količine rezervnih delova kako bi sami mogli da popravljaju lakše oštećene automobile - citirao je autor članka vojne analitičare Džeka Votlinga i Nika Rejnoldsa.

Situaciju za Oružane snage Ukrajine komplikuje činjenica da vozila i brigade za evakuaciju, dizajnirane da povuku oštećenu opremu sa prve linije fronta, postaju legitimne mete ruske vojske, navodi se u materijalu. Tako sve više havarisanih zapadnih tenkova i vozila ostaje na ratištu bez čekanja na evakuaciju i popravku, napominje autor.

- Koliko god da su ukrajinske potrebe za popravkom sada ozbiljne, uskoro će se pogoršati - rezimirao je Eks.

Podsetimo, ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu na sastanku sa rukovodstvom oružanih snaga rekao da je ukrajinska vojska izgubila više od 66.000 ljudi i 7.600 komada oružja od početka ofanzive. 

U avgustu su na udaru bila 34 komandna mesta Oružanih snaga Ukrajine. Pored toga, tokom proteklog meseca oboreno je 159 raketa HIMARS, više od hiljadu dronova i 13 krstarećih projektila.

Ukrajinska kontraofanziva na južno-donjeckom, bahmutskom i zaporoškom pravcu počela je 4. juna. Kijev je bacio u borbu brigade obučene od strane NATO- a i naoružane zapadnom opremom. Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da je operacija Oružanih snaga Ukrajine propala.